Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Cam kavanozlar kuru olacak yaprakları yıkamadan direk bükerek kavanozlara dolduruyoruz. Yeni kapak kullanmadım. Sıkıca kapadım. Plastik şişe bidon sakın kullanmayın bakteri yayıyor. ( Sağlıklı olsun dıyorsanız turşu salamura herşey cam kullanın. )
Yapraklar gölge bir alanda bekletilmelidir. Doğrudan güneş ışığı alırlarsa, vitamin ve renk kaybı görülebilir. Her gün yaprakların ters tarafı çevrilmeli, her tarafının eşit olarak kuruması sağlanmalıdır. Ortalama 4-7 gün içerisinde yapraklar kurur ve kullanılmaya hazır bir hale gelir.
Mayıs – ağustos ayları arasında dut meyvelerini ve yapraklarını toplayabilirsiniz. Dut yapraklarının güneşte bir süre bekletilmesi kurumaları için yeterlidir. Dut yaprağı kurusunu aktarlardan da kolayca satın alabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Yemeklerden önce günde 3 kez içilmesi tavsiye edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Dut yaprağının faydaları saymakla bitmez. Doğal bir ateş düşürücü görevi de üstlenen bitki, geçmiş yıllardan günümüze dek doğal bir ateş düşürücü olarak da kullanılır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Taze dut yaprakları temiz ve hastalıklı olmayan ağaçlardan toplandıktan sonra üzerlerindeki kir, toz temizlenir. Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Dut yaprakları ilkbahar aylarında toplanır.
Araştırmalar, yaprakların LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürebileceğini, aynı zamanda HDL kolesterolü (iyi kolesterol) artırabileceğini göstermektedir. Zengin Besin Kaynağı: Kurutulmuş dut yaprakları, C vitamini, K vitamini, demir ve kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.
İbrahim Saraçoğlu, dut yaprağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamış ve özellikle kan şekerini dengeleme konusundaki potansiyelinden bahsetmiştir. Ancak, herhangi bir takviye veya bitki kullanımı öncesinde sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.
İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunan bu yaprağı Mayıs- Ağustos aylarında topladıktan sonra evinizde ya da dışarıda gölge bir alana sererek kurutabilirsiniz. Kurutma sırasında yaprakların tek tek ve özenle dizilmesi çok önemlidir. Üst üste gelen yapraklar iyi kurumayabilir ya da çürüyebilirler.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin.
Dut yapraklarını boyutlarına göre istifledim. Sonra üç veya dört kez soğuk musluk suyunda yıkadım. Sonra üstüne dört yemek kaşığı kaya tuzu koydum ve üzerine de ağırlık olsun diye dolma taşını koyup. Ocakta ısıttığım ılık suyu döktüm yaprakların tamamı suyun altında kalacak.
Kuruttuğunuz dutları cam bir kavanoza doldurun. Güneş ışığından uzak, dolap veya kiler gibi serin bir yerde 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
Kilitli Poşette Derin Dondurucuda Saklama:
2- Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. 3- Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak kilitli poşete konur, poşeti havası alınarak ağzı kapatılır ve derin dondurucuya kaldırılır. 4- Kullanılacağı zaman dondurucudan indirilip buzunun çözülmesi beklenir.
Gurme ve organik ürünler sınıfında yer alan dut yaprakları, Morus alba adlı dut ağacından gelir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Genellikle salatalarda malzeme olarak veya çay formunda demlenerek tüketilir.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Dut Yaprağı Sarması - Malatya
Önceden ağaçlar üzerinde toplanan ve iyice su ile yıkanan yaprakların arasına, bilyeden biraz daha küçük hamur parçaları konulur. Hamur yaprağın içerisine incecik sigara şeklinde sarılır.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Dutları kurutmak için ince bir bez veya tülbent kullanmanız gerekecek. Bu bez, güneş ışığının dutlara ulaşmasını sağlayacak, ancak böceklerin ve tozun girişini engelleyecektir. Tülbenti veya bezinizi güneş alacak bir yere serin.
Zeytinyağlı Dut Yaprağı Sarması Tarifi Nasıl Yapılır? Dut yaprakları güzelce yıkandı. Bir kabın içerisine yerleştirilip, üzerine sıcak su dökülerek yumuşaması sağlandı. Taze yaprak olduğu için hemen sarılacak kıvama geliyor zaten.
Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında 2-3 gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz. Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir.
Dut yaprağı maskesi: 2-3 adet dut yaprağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirecek ve cilt tonunu dengeleyecektir.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri