Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
100 gram taze fasulyede 37 mikrogram folat bulunmaktadır. Vücutta folat ile birlikte kullanılan B12 vitamini, hücrelerde DNA sentezinde görev alan en önemli vitamindir ve hücre sağlığı için çok önemlidir.
Besin değeri
Kuru fasulye vitaminleri A vitamini ve C vitaminidir. Bunun dışında potasyum, demir ve kalsiyum da bulunur.
Kuru baklagiller ayrıca içerdikleri demir, çinko, magnezyum, B12 ile E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ile hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlarlar. Bu faydaları nedeniyle kuru baklagilleri haftada minimum iki kez yememiz gerekir.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur.
İlgili 35 soru bulundu
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
1 Porsiyon (Orta) Kuru Fasulye (beyaz) (Pişmiş) 250,20 kaloridir. Kuru Fasulye (beyaz) (Pişmiş) içeriğinde 45,16 Karbonhidrat(g), 17,51 Protein(g), 0,63 yağ(g), 11,34 lif(g), 1009,80 potasyum(mg), 162,00 Kalsiyum(mg), 6,66 ve Demir barındırır. Kuru Fasulye (beyaz) (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur.
E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden oldukça zengindir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Kuru fasulyenin içinde folatlar, tiamin, B-1 vitamini, pridoksin, pantotenik asit, riboflavin, niasin ve B kompleks vitaminlerinin en iyi kaynağıdır. Aynı zamanda kuru fasulyenin içeriğinde demir, selenyum, kalsiyum ve potasyum elementler yer alır.
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan nohut , içeriğindeki zengin protein miktarı ile saç ve cilt sağlığı için fayda sağlıyor . Bunun yanı sıra A , E , C , B6 gibi vitaminler ve magnezyum , demir , fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir besin .
Kırmızı et tüketmeyen bireyler için iyi bir protein tercihi olan kuru fasulyede en çok bulunan vitaminler A ve C vitaminidir. Ayrıca içerisinde bulunan yüksek kalsiyum ve potasyum sayesinde kemikler için önemli bir besin olarak karşımıza çıkar.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Kuru Fasulyede Hangi Vitaminler Var? Besin değeri açısından oldukça zengin olan kuru fasulye, içerisinde C, D, A, E, K, B6 ve B12 vitaminleri barındırır.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
1) Kuru Fasulye: Yüksek protein ve lif zengini ayrıca potasyum ve demir içerdiği için oldukça sağlıklı olan kuru fasulye, enerji verir ve vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir. 2) Nohut: Oldukça doyurucu olan nohut, özellikle diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi gereken bir besindir.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri