Kuru fasulye tarlasından dekardan 200-400 kg verim alınır. Ekimden 100-110 gün sonra hasat yapılır. Günümüzde hasadı makineler ile de yapılsa da esas hasat elle yapılır.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Fasülye Tohumu 1 Kg.(2500+ Adet) Erva 51 Sarı Özel Fasulye Tohumu.
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır.
Ekim pnömatik (havalı) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 6-10 kg tohum gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Fasulyenin ekim işlemi ile hasat işlemlerinin arası ortalama 100-120 gün arasıdır.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Fasulye organik maddece zengin topraklarda iyi verim verir. Asitli topraklardan hoşlanmaz. Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur.
1 kg66,75 TL/kg.
Kuru fasulye tarlasından dekardan 200-400 kg verim alınır. Ekimden 100-110 gün sonra hasat yapılır.
c- Bakliyat :Mercimek, nohut, barbunya, kuru fasulye vb. ürünlerden oluşacaktır. Baklagillerden yapılan yemek kişi başına 100 gr. üzerinden verilecek ve içersinde en az 50 gr. pişmiş et olacaktır.
Kuru fasulye tarlasından dekardan 200-400 kg verim alınır. Ekimden 100-110 gün sonra hasat yapılır. Günümüzde hasadı makineler ile de yapılsa da esas hasat elle yapılır. Fasulye bitkisi toprağa yoğun azot ve humus bırakır.
Bakliyat tarımı yapılan arazilerde bir çiftçi yılda ortalama 10 ton mahsul alıyor. 10 ton fasulye üretenler bir sezonda 50 bin TL kazanıyor. Bunun 3'te 1'i kâr olarak kalır.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor. Hasadı oldukça kolay olan ve yüksek verim veren fasulyelerin hem yeşili hem de kurusu yenebiliyor.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma süresi yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Eğer kuru fasulyenizi sıcak suda ıslatmak istiyorsanız bir önceki geceden ıslatmanıza gerek yok. Sıcak suda 4-5 saat beklettikten sonra yine sıcak suda pişirmeye başlayabilirsiniz.
Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir? Ekim mibzerle (havalı) 45cm sıra arası ve çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Hasat sabahın erken saatinde yapılmalıdır. Elle veya orakla biçilerek hasat yapılabildiği gibi makine ile de yapılabilmektedir. Hasat edilen bitkiler kuru ve kapalı yere taşınır, 3-5 gün kurutulur. Bitkiler iyice kuruduktan sonra sopalarla dövülerek veya üzerinden lastik tekerlikli traktör geçirilerek harman yapılır.
İlçede haziran ayında toprakla buluşturulan fasulye tohumları, 3 aylık sulama ve bakımlarının ardından eylülde hasat ediliyor.
Bazı doktorlara göre bebekler 4. ayda katı gıdaya başlayabilir. Eğer sizin doktorunuz da bu görüşteyse fasulyeyi 4. aydan sonra dilediğiniz bir zamanda bebeğinizin yiyeceklerine ekleyebilirsiniz. Ama ezilmesi zor olduğu için 6-8 ayları bekleyip o dönemde vermeyi de tercih edebilirsiniz.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever.
Fasulye tohumlarının büyümesi için gerekli olan zamanlarda sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda fasulyelerin çapalanması son derece önemli bir etkendir. Çimlenme gözlendikten sonra her iki haftada bir çapalama işlemi yapılmaktadır. Hafif ama sık olarak sulama yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri