Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Kuru bakliyatları mutlaka poşetinden çıkararak cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekir. Ancak yalnızca cam kavanozlara yerleştirmek bakliyat böceklerinden korunmak için yeterli bir saklama biçimi değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir tane kurutulmuş defneyaprağı, bekletilecek baklagillerin içine konduğunda, böcekleri uzak tutacaktır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller, yarım haşlanarak, bir pişirimlik ayrılmalı ve derin dondurucuya konmalıdır.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Başlarını kesip bıçakla verev verev doğrayalım. Sonra güneş alan havalı bir yere sofra bezimizi açalım ve üzerine serip kurutalım. Kuruyunca bez torbada muhafaza edelim. Kışın haşlayıp hem zeytinyağlısı hemde etlisi harika oluyor.
Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Kuru bakliyatlarınızı saklamak için de yine plastik kaplar, en iyi tercih olacaktır. Çünkü uygun formaları ve hafif yapıları, yüklü miktarda bakliyat taşımaya oldukça elverişlidir.
Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir.
Bakliyatları Sudan Uzak Tutun
Aksi takdirde yemek buharından etkilenen bakliyatlar kolayca nemlenip bozulabilir. Ayrıca, balkon veya terasta saklama yapıyorsanız, buralarda da bakliyatların yağmur ve kar sularına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Kuru fasulyeyi etsiz hazırlıyorsanız içine eklediğiniz hiç bir malzemenin fasulyenin lezzetinin önüne geçmemesi lazım. Bunun için soğanı, biberi, domatesi ve salçayı iyi kavurmak kesinlikle çiğ bırakmamak lazım. Ben hazırlarken içine 1 diş sarımsak ve 1 adet de defne yaprağı ekliyorum.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin. Ağızlarını güzelce kapatıp buzluğa aktarın.
Fasulyelerin uç kısımları temizlenir, yıkanır, süzgeçte süzüldükten sonra temiz ve kuru bir mutfak bezi ile kurulanır. İstenilen büyüklükte dilimlenir. Temiz bir yere serilir ve 4-5 gün güneş almayan gölge bir yerde kurutulur. Havanın nemine göre kuruma süresi uzayabilir.
Aspirinli su: Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırın. Aspirinler eridikten sonra bu karışımı bitkinin toprağına dökün. Bu karışım hem bitkiyi besler hem de bitkide yaşayan yaprak bitini ve böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Sirke: Sirke evde en kolay uygulayabileceğimiz yöntemlerden birisidir.
Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var. Böceklenen bakliyatı temizlemek istiyorsanız, birkaç diş sarımsak ile iyice karıştırdıktan sonra temizlemeye başlayabilirsiniz. Sarımsak kokusu böceklerin ortaya çıkmasına ve uzaklaşmaya çalışmasına neden olur.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri