fakat kuru fasulye etli gitmiyor. etle giden baklagil bence nohut.
Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz. Et ile hazırlamak istediğinizde de yine etin kalitesi kendini hatırlatacak. Orta yağlı kuşbaşı etler ile yemeğe lezzet verebilirsiniz.
Etli, sucuklu, pastırmalı kuru fasulye çeşitlerinin hepsi çok lezzetli ama etsiz kuru fasulye de bambaşka bir tat. İçine eklenen domates, biber ve tereyağıyla lezzet ve kıvam kazanan etsiz kuru fasulyenin malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda.
Etli kuru fasulye diyette yenir mi? Diyet yapanlar gönül rahatlığı ile kuru fasulye tüketebilmektedir. Acıkmayı önlemesi ve tok tutmasından dolayı diyet listelerinde yer almaktadır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Yüksek protein değerleri ile et yemeği yerine kuru fasulye tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler, zayıflamaya yardımcı olur. Hem vücut sağlığı için dahili olarak çok faydalıdır hem de kozmetikler yerine doğal cilt bakımında harici olarak da büyük fayda sağlar.
Etli Kuru Fasulyenin 100 gramında 116 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 325 gram Etli Kuru Fasulyede 377 kalori bulunmaktadır.
Diyet yapanlar gönül rahatlığı ile kuru fasulye tüketebilmektedir. Acıkmayı önlemesi ve tok tutmasından dolayı diyet listelerinde yer almaktadır. Kuru fasulyenin yanında pilav olması kalori miktarını yükselttiğinden, pilavsız bir şekilde tüketilmek daha faydalıdır.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Sulu, tencere yemeklerinin şahı olan kuru fasulyenin tadına başlı başına doyum olmaz. Bir de bu tarife et ve et suyunun lezzetinin eklediğini düşünün. Lokum gibi pişmiş etler, kuru fasulyenin lezzetiyle buluşunca mutfağımızın en sevilen yemeklerinden birine dönüşüyor. Yanına tazecik ekmek olmazsa olmaz.
ET YERİNE KURU FASULYE
Özellikle kuru fasUlye, bazı kronik hastalıklarda uygulanan düşük kolesterol ve az yağlı diyetler ile vejetaryen beslenmesi açısından oldukça önemli bir yerdedir. Et ve yumurtanın diyette yer almaması gereken durumlarda bu besinler yerine kullanılabilirler.
Kuru fasulyeleri eklemeden önce etin iyice kavrulması gerekir. Normal tencere yerine düdüklü tencere kullanarak yemeğin pişme süresini kısaltabilirsiniz. Kuru fasulye yaparken kuşbaşı et kullanmak istemiyorsanız yemeği sucuklu da yapabilirsiniz. Sucuklu kuru fasulye tarifine buradan bakabilirsiniz.
Bu nedenle diyet yapan kişiler tarafından haftada en az 2 ya da 3 kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 100 gr ağırlığındaki kuru fasulye yemeği ortalama olarak 350 kalori olarak hesaplanmaktadır. Kuru fasulye miktarı ise bir öğünde 8 – 9 yemek kaşığı yani yaklaşık 100 gr kadar olması yeterli görülmektedir.
1 Porsiyon (Orta) Kuru Fasulye (Etsiz) 267,01 kaloridir. Kuru Fasulye (Etsiz) içeriğinde 27,25 Karbonhidrat(g), 18,08 Protein(g), 3,70 yağ(g), 26,51 lif(g), 259,53 Sodyum(mg), 842,99 potasyum(mg), 135,34 Kalsiyum(mg), 65,62 A Vitamini(ui), 5,37 C Vitamini(mg), 3,97 ve Demir barındırır.
1 çorba kaşığı kuru fasulye 24 kalori. Dolu bir çorba kaşığı kuru fasulye 34 kalori. Orta porsiyon kuru fasulye 146 kalori.
Kuru fasulye, vücuttaki hücrelerin kendilerine yenilemelerine fayda sağlar. Hem vücudun içerisinde hem ciltte bulunan hasta hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Kuru fasulyenin tüketimi, uzun yıllara dayanır. Türkiye'de daha çok tüketilen kuru fasulye, sağlık bakımından faydalı denilebilecek etkilere sahiptir.
Satın alınan fasulyenin tanelerinin homojen olması, renginin parlak olması, mat ve kararmış olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca fasulye tohumlarında zararlı bulunmaması ve zararlı tarafından yenik ürünlerin alınmamasına, mümkün olduğu kadar menşei bilinen fasulyelerin tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız. Çok fazla birikmeden almanız ise en doğrusu. Kısacası tencereyi sık sık kontrol etmeye hazır olun.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri