FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Taze fasulye A ve C vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca fasulye folik asit, potasyum içermektedir. Kötü kolesterolün (LDL) düşmesinde yardımcıdır. Taze fasulye antioksidan özelliğe sahiptir.
Günde 1 fincan ölçüde kuru fasulye yemek 6 hafta sonunda kolesterol seviyesini yüzde 10 oranında düşürür. - Bağırsakları çalıştırır. -Kabızlığı ve şişkinlik hissini giderir.
İlgili 17 soru bulundu
KURU FASULYE NEDEN GAZ YAPAR? Baklagillerin en sevilen türlerinden biri olan kuru fasulye sevildiği kadar aynı zamanda sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilir. Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür.
Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız. Çok fazla birikmeden almanız ise en doğrusu. Kısacası tencereyi sık sık kontrol etmeye hazır olun.
Kurubaklagillerin oda ısısında 8- 24 saat arası ıslatılarak kısa sürede pişirilmesi sağlanır. Dış zarlarının çıkarılması daha da kolaylaşır ve sindirimi kolay hale gelir. Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur.
"Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden kuru fasulye, zengin protein içeriğinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini de hızlandırıyor."
Enfeksiyona karşı çinko
Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda vardır.
Kuru fasulye böbrekte taş oluşumunu engellediği ve oluşan taşların düşürülmesine katkı sağladığı için böbrekler için oldukça faydalı bir besindir. İçeriğindeki lifler nedeniyle kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Yine aynı nedenle tok tutarak kilo vermeye yardımcıdır.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulye, cildin renk tonunu eşitleyerek, parlak bir hale gelmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda sivilceleri kurutarak cilde bakım yapan kuru fasulye, cildi nemlendirerek kuruluğu pul pul dökülmeleri giderir.
Taze fasulye ne zaman yenir? Haziran, temmuz ve ağustos boyunca en taze ve lezzetli olarak tüketileceği aylardır. Taze fasulye yaz sebzelerinden olduğu için mevsiminde tüketilmesi kesinlikle daha sağlıklıdır.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
- Yemeklerden hemen sonra nane, anason ya da papatya çayı içmeyi deneyin. - Rezene çayı, tozu da gazı azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Yüksek lif içermesinden kaynaklı bağırsak sağlığının bir numaralı dostu olan kuru fasulye kabızlığı gidermede de oldukça etkili.
Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Kuru fasulye; niasin içeriği sayesinde migren sorunlarına, baş ağrılarına karşı iyi gelmektedir. İçerdiği bol miktarda lif sayesinde uzun süren bir tokluk hissi sağlar. Böylece kişinin sık bir şekilde acıkmasını önleyerek daha kolay bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri