Daha önce hiç fasulye yetiştirilmeyen ve yeterli nodozitenin oluşmadığı alanlarda uygun bakteri ile tohumlar aşılanır. Ekimden sonra toprak yüzeyi kaymak bağlarsa bu tabaka kırılır.
Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
FASULYENİN DAĞILMAMASI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
Bu durumun önüne geçmek isteyen bir çok usta şef yemeği hazırlarken bir kaç damla limon kullanmaktadırlar. Kuru fasulyeye sıkacağınız limon, fasulyenin pişme aşamasında dağılmasını önleyecek bir püf noktadır. Bu yüzden limon sıkmayı ihmal etmemelisiniz.
Renk değişikliği varsa , fasulye koyu sarı veya buna yakın renkli ise fasulye bozuk demektir. 2. Bozulmuş bir fasulyenin rahatsız edici keskin bir kokusu vardır. 3. Küf tutmuş ise o fasulye bozulmuş demektir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Kuru fasulyeyi ıslatırken içine biraz tuz eklemek en önemli püf noktasıdır. Kuru fasulyeyi ıslatacağınız suyun içerisinde koyacağınız bir çay kaşığı tuz yanı sıra bir çay kaşığı karbonat da pişirme işlemini kolaylaştıran noktalardır. Ayrıca fasulyenin kabuklanmasını önlemek için sütten de yardım alabilirsiniz.
Kabuğunun taze olduğunu anlamak için rengine bakmak gerekiyor. Taze fasulye, eğer kolay bir şekilde kırılmıyorsa ve esnemiyorsa bozulmuştur. Yine kokusu farklılaşmışsa bozulma süreci başlamış demektir. Marul, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeler de dikkatli bir şekilde saklanmazsa bozulur.
Ancak bakliyatlar kimi zaman ısı değişimleri nedeniyle ya da bazıları çok taze olmaları nedeniyle böceklenebiliyor, çabuk bozulabiliyor. Bu hızlı bozulmaları gösterebilen bakliyatlardan biri de kuru fasulye. Üstelik nohut gibi kuru fasulyenin de bir gece önceden mutlaka bekletilmesi gerekiyor.
Dolapta kalmışsa bozulmamıştır. Suyun üstüne bakın baloncuk baloncuk oluşumlar varsa pişirmeyin.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
KURUBAKLAGİLLERİ DOĞRU YÖNTEMLE PİŞİRİN
Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur. Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
* Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemleri
Düzenli olarak sulamaların yapılması gerekli olacaktır. Fasulyenin çıkış ile çiçeklenme dönemlerinin arasını kapsayan süre zarfında 1-2 defa sulama yapılması gereklidir.
Kuru fasulye pişirme süresi hakkında merak edilen tüm detaylar. Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor. * Fasulye ve barbunya paketlerinde yarım taneler varsa, bozuk görüntülü taneler karıştırılmışsa, bunu da almamak gerekiyor.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Kuru fasulyenin saklama süresi ise en fazla bir yıl. Genelde bu süreden sonra böceklenen kısımları atıp diğer bölümünü kullanmaya devam ediyoruz. Ama bir yıl sonunda tükettiğimiz fasulye aslında "bayat" oluyor.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Suyunu fazla koymayın çektikçe su ilave edebilirsiniz fasulyeler pişince tuzunu ayarlayın bir küp şeker koyup karıştırın iki dk kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağı sıvı yağ döküp kapağını kapatıyoruz. Dinlenmesi için yaklaşık bir 20 dk bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri