Toprağın pH seviyesi 5,2'nin altına düşerse bitkide sararma, bodurluk, yapraklarda kıvrılma ve buruşma görülmeye başlanır. Yağmur zamanı toprak neme ihtiyaç duyar ancak çok yüksek nem oranları oluştuğunda bitki zarar görmeye başlayacaktır. Toprak üzerinde suyun göllenmesi kuru fasulyenin zarar görmesi için yeterlidir.
Fasulye bitkisinin çiçekleri türlere göre beyaz, sarı, kırmızı ve morumsu renk tonlarında olur.
IŞIK EKSİKLİĞİ
Işık eksikliğinden sararmış bir bitki, genellikle ışık kaynağından uzakta olan taraftan sararmaya başlar. Örneğin, pencerenin yanındaki yapraklar tüm ışığı alıyorsa sararma yoktur. Bunu düzeltmenin en etkili yolu, bitkinizi haftada bir kez biraz çevirmektir, böylece tüm taraflar doğal ışığa erişebilir.
Yapraklarda sararma varsa, toprakta besin eksikliği olabilir. Gübre yanıklarından kaçınmak için toprağına dikkat edin. Çiçekçilerin önerdiği toprakları kullanmaya özen gösterin. Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar.
Fasulyeler ilk meyve vermeye kadar hassas bir bünyeye sahiptir. Fazla su bitkilerde hemen sararma ve büyümede duraklama yaratır. Bu devrelerde hava şartlarının etkisi ile mutlaka su vermek gerektiği takdirde fazla olmamak koşuluyla bir iki defa sulama yapmak gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Sulama işlemlerinde suyun bu köklere ulaştığından emin olunması gereklidir. Kumlu topraklar ve sıcak havalar söz konusu ise 5-10 gün arayla sulama yapılması gerekir. Ağır bünyeli topraklar ve serin havalar varsa sulama işlemleri 10-15 gün arayla gerçekleştirilebilmektedir.
Bu yüzden azot noksanlığında yapraklarda kloroz görülür. Kloroz yaprağın yeşil rengini kaybederek sararması anlamına gelmektedir. Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, bütün yaprağın homojen bir şekilde sararması şeklinde ortaya çıkar. Sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülür.
Ayrıca sulama eksikliği ile yeşillikler su ve renklerini kaybetmektedir. Hafifler, kıvrılır ve sararmalar meydana gelmektedir. Aşırı sulama, domates tohumu ekimden sonra kuruması ve çürümeye başlamasına neden olmaktadır. Bu, güneşli günlerin olmadığı serin dönemlerde geçerli olmaktadır.
Yapraklarında maruz kaldıkları ısı değişiminden dolayı renklerinde ve dokularında birtakım değişiklikler oluşmaktadır. Bu değişiklikler yaprağın yapısında kalıcı değişikliğe neden olduğu için yaprağın kimyasal bir değişime maruz kaldığı belirtilmektedir.
Suyun içine 1 yemek kaşığı tuz, 1 su bardağı limon suyu ekleyin. Tüm malzemelerin üzerine 1 kaşık çamaşır deterjanı da ilave edin ve sararmış kıyafetleri bu suyun içine atın. Penye, gömlek kumaşı, yazlık kumaşlarda oluşan sararmayı bu yöntem ile temizleyebilirsiniz.
Yıkadığınız yosunları bir fıçı içerisine koyun ve üzerini tepeleme su ile doldurup kapatarak 2 ay kadar bekletin. 2 ay sonunda çıkan su ile bitkilerinizi sulayarak canlandırın ve sağlık kazanmalarına önemli bir katkıda bulunun.
Saksı bitkilerinin solup yapraklarını dökmesinin ve ölmesinin en büyük nedeni, fazla sulamadır. Aşırı sulama bitkilerin köklerini çürüttüğünden, yapraklar dökülür ve bitkiniz sanki kurumuş ve susuz kalmış gibi sararmaya başlar.
Fasulye çiçeğinin yapısı nedeniyle bitkiler mutlak kendine döllenirler. kanatçık ve kayıkçığı sarar.
Kullandığınız biber salçası, kuru fasulyelerin en iyi lezzette pişmesini sağlayacaktır. Salça miktarını az tutarsanız yemeğiniz çok soluk renkli olur. Ev salçası eklerseniz tam rengi yakalayabilirsiniz. Çok fazla salça eklemek de mideyi yoracağı için fasulyeyle orantılı şekilde salça ekleyebilirsiniz.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Ispanaklar uzun gün bitkisidir. Gün uzunluğu arttıkça generatif faza geçiş hızlanır. Soğuklarda besin alımı yavaşlar yaprak uçları sararır.
Haşlama suyuna karbonat veya şeker ekleyin
Kaynayan suya az miktarda karbonat ve şeker atmak renklerin canlı kalmasına yardımcı olur.
Azot eksikliğinde bitkinin tamamında açık yeşil sarı renk görülür. Yaprak damar ve sapları pembemsi renk alır. Bitki büyümesi zayıf, yaprakları birbirine yakın olup, çalımsı bir görünüş alır. Yetersizlik belirtileri hemen dikkati çeker ve bütün yapraklar derhal etkilenir.
Potasyum noksanlığı aynı zamanda organik topraklarda da sık görülmektedir. Bitkilerin K alımı, potasyumun toprakta difüzyon ve kitle hareketine bağlı olmakta kuru periyotlarda elverişliliği düşmektedir. Toprağın K durumuna bağlı olarak kireçleme bitkilerin potasyum alımını artırabilmekte veya azaltabilmektedir.
En hızlı çözüm Nitratlı gübreler vermektir. Çok seyreltik olmak kaydıyla Nitratlı gübreler yapraklara da uygulanabilir. Üre ve Amonyum içerikli gübreler bitkinin acil Azot ihtiyacını karşılayamaz.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Taze Fasulye 'Çıt' Etmeli
Taze fasulye alırken bir tane kırın ve 'çıt' sesini duymaya dikkat edin. Kırdığınızda esnememesi ya da zor kırılması taze olmadığını gösterir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Lekeli taze fasulye yenir mi? Fasulyeler kılçıksız, koyu yeşil renkli olmalı ve üzerinde kesinlikle herhangi bir leke bulunmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri