3. Su kaynayınca 5 dakika daha bekletin. Sonra ocağın altını kapatın. 40-45 dakika kadar bekletin.
Bir gece önceden su içerisinde kuru fasulyeleri bekletiyoruz. Daha sonra bekleme suyunu değiştirip, birkaç defa yıkayıp süzdükten sonra tencereye yeni su ekleyerek kuru fasulyeyi yaklaşık 1 saat kadar haşlıyoruz.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
İlgili 15 soru bulundu
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Eğer kuru fasulyenizi sıcak suda ıslatmak istiyorsanız bir önceki geceden ıslatmanıza gerek yok. Sıcak suda 4-5 saat beklettikten sonra yine sıcak suda pişirmeye başlayabilirsiniz. Sıcak suda bekletme konusunda dikkat etmeniz gereken şey suyun kaynar olmamasıdır.
Kuru fasulyenin bir gece önceden ıslanması, doğal olarak fasulyenin pişme süresini de değiştirir. Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir.
Neredeyse her tarifte bunu okuruz, pişirmeden önce kuru fasulyeyi (hatta tüm kuru bakliyatları) 1 gece öncesinden ıslatın. Bunun yanlış olduğunu öğrenmek herhalde çoğumuz için şaşırtıcı olacak. Bir gece öncesinden soğuk suda ıslatıp bekletmek fasulyenin ne lezzetini artırıyor ne de yumuşamasını sağlıyor.
Geceden suda bekleyen kuru fasulye ise orta ateşte 25 dakikada hazır olmaktadır.
Bakliyatları hacimlerinin 3 katı suyla kaplanacak şekilde bir tencereye koyun. En az 4 saat en fazla 12 saat serin bir yerde ıslanmaya bırakın. Bakliyatları süzüp su ile durulayın. Islatma suyunu kullanmayınız.
Neyse ki, bu maddeler suda çözünme özelliği gösterirler. Bu nedenle, suyu 6-8 saatte bir değiştirirseniz ıslatma daha verimli olur; toplam aşama en az 12 saat sürmelidir, normalde 24 saat en iyisidir (kış aylarında baklagilleri 36 saat suda bırakırım).
Biber salçasına mutlaka domates salçası da karıştırıp çok az su ekleyip 10 dakika kadar iyice birbirine girmelerini bekliyorlar. *Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Öncelikle fasulyeyi ayıklayıp yıkayın. Bir tencerenin içerisine kaynar su alın ve 25, 30 dakika kaynatın. Ocağı kapatın ve fasulyenin üzerine 1 su bardağı su döküp kapağını kapatın. 1 saat yada ne kadar zamanınız var ise o kadar bekletin. 1 saat sonra fasulyeyi süzün.
Öncelikle kuru fasulyemizi yıkayıp geniş bir tencereye alıyoruz ,üzerine su ilave ettiğimiz fasulyelerimizi kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak yaklaşık yarım saat kadar kaynatıyoruz.Daha sonra fasulyemizi soğuk sudan geçirip süzüyoruz.
Çok pişmiş kuru fasulye ne yapılır, nasıl değerlendirilir? sorusuna yanıt arıyorsanız hiç ziyan etmeden değerlendirebileceğiniz bir tarifi: Kuru fasulye köftesi! Aynen kıyma ile köfte hazırlar gibi hazırladığınız kuru fasulye köftelerini kızgın yağda kızartıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini sağlıyor. Ancak kuru fasulyeyi aynı gün içinde lezzetli şekilde pişirmenin de yolları var.
KURUBAKLAGİLLERİ DOĞRU YÖNTEMLE PİŞİRİN
Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur. Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri