Renk değişikliği varsa , fasulye koyu sarı veya buna yakın renkli ise fasulye bozuk demektir. 2. Bozulmuş bir fasulyenin rahatsız edici keskin bir kokusu vardır. 3. Küf tutmuş ise o fasulye bozulmuş demektir.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Kabuğunun taze olduğunu anlamak için rengine bakmak gerekiyor. Taze fasulye, eğer kolay bir şekilde kırılmıyorsa ve esnemiyorsa bozulmuştur. Yine kokusu farklılaşmışsa bozulma süreci başlamış demektir. Marul, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeler de dikkatli bir şekilde saklanmazsa bozulur.
Ancak bakliyatlar kimi zaman ısı değişimleri nedeniyle ya da bazıları çok taze olmaları nedeniyle böceklenebiliyor, çabuk bozulabiliyor. Bu hızlı bozulmaları gösterebilen bakliyatlardan biri de kuru fasulye. Üstelik nohut gibi kuru fasulyenin de bir gece önceden mutlaka bekletilmesi gerekiyor.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
İlgili 43 soru bulundu
Renk değişikliği varsa , fasulye koyu sarı veya buna yakın renkli ise fasulye bozuk demektir. 2. Bozulmuş bir fasulyenin rahatsız edici keskin bir kokusu vardır. 3. Küf tutmuş ise o fasulye bozulmuş demektir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor. * Fasulye ve barbunya paketlerinde yarım taneler varsa, bozuk görüntülü taneler karıştırılmışsa, bunu da almamak gerekiyor.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir. Şayet ıslatılan fasulyeler yıkanmazsa; üzerinde köpükler kalır ve yemeğin tadını etkiler. Tam kıvamında ve tadında bir kuru fasulye yemek için mutlaka yıkamaya önem veriniz.
Kuru fasulyeyi buzdolabında, en fazla 3 gün saklayabilirsiniz. İçerisinde et veya pastırma varsa, bu süre en fazla 2 gündür. Kuru fasulyenin tadı değişik geliyorsa ve keskin bir koku varsa, yemek bozulmuş olabileceği için tüketmeyin.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Kuru bakliyatların içinde kurt oluşmasının sebebi:
Küflerin yayılmasını önlemek için saklama koşullarını optimum seviyede tutmalı, kapalı ve serin bir ortam olmasına özen göstermeliyiz. Bu ortam şartları gerçekleşmezse, içerisinde oluşan küflerin meydana getirdiği larvalardan çıkan böcekler, besine sızma gösterirler.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Dolapta kalmışsa bozulmamıştır. Suyun üstüne bakın baloncuk baloncuk oluşumlar varsa pişirmeyin.
hemen hemen her bakliyattın üzerinde böcek yumurtaları bulunur ve bunlar uygun sıcaklıkta çatlar ve ürünü yiyerek büyürler.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir. Larvadan çıkan böcekler baklayla beslenerek yaşamına devam eder.
Özellikle sıcak havalarda her yeri saran bakliyat böcekleri kelebeğe benzerliği ile bilinen bir canlıdır. Kelebekten farklı olarak etrafta uçuşan bu rahatsız edici bakliyat böcekleri kahverengi tonlarındadır ve geceleri ortaya çıkarak kelebeklerden farklı bir yaşam sürerler.
Sirke: Sirke evde en kolay uygulayabileceğimiz yöntemlerden birisidir. Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri