Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Literatürde verginin üç temel maliyetinden bahsedilir: Bunlar ödenen vergilerin nominal değeri, bu vergilerin ekonomide meydana getirdiği etkinlik maliyeti ve son olarak da vergi toplanması için katlanılan operasyonel maliyetlerdir.
Proses maliyeti, özel bir proses için uygunluk ve uygunsuzluk maliyetlerinin toplamıdır. Uygunluk maliyeti gerekli standartlar için ürün ya da hizmetleri sağlayan gerçek proses maliyetidir. Uygunsuzluk maliyeti, gerekli standartlarla işlememiş bir proses ile bağlantılı başarısızlık maliyetidir.
İlgili 40 soru bulundu
Direkt işçilik giderleri ile genel üretim giderleri ise dönüşüm maliyetleri olarak adlandırılmaktadır.
Süreç maliyet modelinde kalite maliyetleri uygunluk ve uygunsuzluk maliyetleri şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Süreç maliyet modelinde kalite sorunları ve sebepleri PAF modeline göre daha hızlı olarak belirlenebilmektedir. Bu model, kalite yönetim sisteminin yapısına uyan önleyici faaliyetlere yöneliktir.
B.
Uyum maliyetler vergi maliyetinin yükümlü açısından tutarı ifade eder. Bu nedenle yükümlüler neznindeki maliyetlerin bilinmemesi ve hesaplanamaması nedeniyle vergi maliyetinin bu kısmına gizli maliyetler de denir.
Vergilendirme süreci, vergiyi doğuran olay ile başlayıp tarh, tebliğ, ta- hakkuk ve tahsil aşamalarından geçerek nihayetlenen bir dizi işlemi ifade et- mektedir. Vergiyi doğuran olayla başlayan bu dinamik sürecin nihai amacı, verginin tahsil edilerek hazine hesaplarına aktarılmasıdır.
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Açıklama: Vergilendirme Süreci (4T): Vergiyi doğuran olaydan sonra sırasıyla tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil aşamalarının gerçekleşmesidir.
Tahakkuk etmek gerçekleşmek demektir. Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Tarh işlemi vergi borcunun ve miktarının, mükellef nezdinde tespit edilmesidir. Tarh işlemi ile vergi dairesi, vergi alacağını kanunlarla belirlenen matrah ve oranlar üzerinden hesaplayıp miktar olarak tespit etmektedir.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Bir piyasada faaliyet gösterebilmek için yapılan ancak piyasadan çıkarken elden çıkarma yoluyla tekrar paraya dönüştürülemeyen ya da geri kazanılamayan veya başka bir faaliyet alanında kullanılamayan yatırımlara ilişkin maliyetlerdir.
Satışların artış ve azalış gösterdiği dönemlerde maliyet unsurlarında doğrusal şekilde aynı oranda artış ve azalış gözlenmemesi literatürde “asimetrik maliyet davranışı” ya da “maliyet yapışkanlığı” olarak adlandırılmaktadır.
Önleme maliyetleri
"Üretilen ürün ve hizmetlerin müşteri istek ve ihtiyaçlarına uygunsuzluğunu önlemek amacıyla özel olarak tasarlanmış tüm faaliyetlerin maliyetidir." Bu faaliyetler gerçek uygulamalardan önce planlanır ve bu faaliyetlerin maliyetleri gerçek uygulamalardan önce oluşur.
Kalite maliyetlerinin yapısı konusunda en çok kullanılan model PAF Modeli'dir (Sadkowski, 2019). PAF Modeli adını önleme (prevention), değerlendirme (appraisal) ve başarısızlık (failure) maliyetlerini ifade eden İngilizce kelimelerin baş harflerinin bir araya getirilmesinden almaktadır.
Tahmini maliyetler olması bekleneni ifade ederken, standart maliyetler olması gerekeni ifade eder. Bu yöntemde, standartlara göre belirlenen ve mamullere yüklenen maliyetler, fiili maliyetlerle karşılaştırılır ve sapmalara göre analizler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri