Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Ayrıca, balkon veya terasta saklama yapıyorsanız, buralarda da bakliyatların yağmur ve kar sularına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bakliyatları saklarken cam kavanoz kullanabilirsiniz. Plastik kaplarda veya poşetlerde saklamanızı asla önermeyiz. Bu saklama koşulları sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirebilir. Bu nedenle dış etkenlere karşı baklagillerinizi korumak adına cam kavanoz tercih edilebilir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Baklagiller saklanırken, içlerine atılacak bir tutam tuz, hem nemi çekecektir hem de böceklerin uzak kalmasını sağlayacaktır. Bir tane kurutulmuş defneyaprağı, bekletilecek baklagillerin içine konduğunda, böcekleri uzak tutacaktır.
Konforlu Kullanım Sunan Saklama Kabı Modelleri. Kuru bakliyatlar, kurabiye, kek, meyve, sebze ve ekmek gibi ürünler plastik kutularda saklanabilir. Ancak süt ürünleri, turşu ya da salça gibi asidik, hava almaması gereken ürünler porselen ya da cam malzemeler ile muhafaza edilirse sağlıklı olur.
Pişmiş yiyecekler için özellikle ısıya dayanıklı cam kaplar tercih edilmeli. Taze sebzelerin saklanmasında, cam kaplar kullanılmalı.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Diğer türlüde böceklenmesi engellenemiyor bakliyatların. Poşette sağlıklı değil,ancak poşetlerin içinde satılıyor. "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Kuru depoların sıcaklığı 15-20 oC arasında olmalı, nemli olmamalıdır. Besinler tazeliğin korunması icin kapalı kutularda saklanmalıdır.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Dondurma, kurutma, kavurma, tütsüleme, vakumlama, sirkeleme ve konserve yöntemleri de saklama yöntemleri arasında yer almaktadır. Besinlerin bozulmaması için en yaygın kullanılan yöntemler konserve yapmak ve ürünleri derin dondurucuda dondurmak olarak bilinmektedir.
Beyaz pirinç 2 yıla kadar, kahverengi pirinç ise üretim tarihinden itibaren 3-6 ay arası saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri