Kabakları yıkadıktan sonra 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez örtün ve dilimlediğiniz kabakları da bu beze dizin. Birkaç günde kuruyan kabaklarınızı bez torbalarda veya buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Pazardan veya manavdan aldığımız taze dolmalık kabakları ortadan ikiye kesiyoruz. Sonra dolma oyacağı ile içlerini çıkarıp dışlarına çizgiler atıyoruz ve hepsini böyle hazırlayınca iğneye ipliği saplayıp onar tane ipe diziyoruz. Güneş alan bir yere ipi gerip kurutuyoruz.
Kabakları kurutarak kışa iyi bir hazırlık yapmak istiyorsanız pişirme yönteminiz her ne olacaksa olsun kabakların iyi bir şekilde kuruması için bir yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizerek kurutmaya uygun bir yere asın ya da dilimledikten sonra biz bez üzerine dizerek güneş altına bırakın.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın. Cam bir kavanoza da koyabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcak kaynar suya attığınız kabakları kevgir yardımı ile alın ve buzlu soğuk suya atın. Kabakların suyunu süzün ve iyice kuruladıktan sonra dondurucuya porsiyonlar halinde kaldırın. İsterseniz kabaklarınızı kek yaparak ya da sebze sotelerinin içerisine koyarak değerlendirebilirsiniz.
İlk olarak fırın 50 ya da 60 ° C'de ayarlanır. Fırının üzerine yağlı kâğıt serilir ve dilimlenmiş olan kabaklar bir santimetre aralıklar ile koyulur. Daha sonra ise her 30 ya da 40 dakikada bir olacak şekilde kabaklar ters çevrilir. Bununla beraber kabaklar buruşuk bir hal aldığında fırından çıkarmak gerekmektedir.
Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Bütün balkabağını serin ve karanlık bir yerde, ortalama 10-15 dereceli bir ortamda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Rutubetlenmesini önlemek için, sakladığınız yerin hava aldığından ve kabağın kuru kaldığından emin olun. Balkabağını bütün bir halde buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Kabakları yıkayıp kabuklarını soyup yemeklik küp küp doğruyoruz. Kabaklarımızı istediğimiz miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın ister yemek ister çorba olarak kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bir tencerede su kaynayın ve kabakları kaynayan suya koyup 2 dakika kadar bekleyip ardından içi buzlu suyla dolu bir tencereye koyun. Burada da 2 dakika beklettikten sonra porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine kaldırın. İstediğiniz zaman kullanmak üzere buzluğa atın.
Kuru biberleri kabakları bolca suyun içine koyup yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz (yaklaşık 15-20 dk). Kurular şişeceği için suyu az koymayın ve miktarına aldanıp çok atmayın. Yumuşayınca süzün ve zeytinyağlı birlikte biraz kızartın.
Soğanlar yemeklik şekilde doğranıp yağda rengi dönene kadar sotelenir. Baharatlar ve salça ilave edilip biraz daha kavrulur. Süzdüğümüz kabaklar eklenip güzelce karıştırılır. 2-3 dakika sotelendikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre yoğurt ile servis edilir.
Tencereye soğanı yağı koyup kavuralım. Salçamızı da ilave edip biraz daha kavuralım. Haşlanmış kabaklarımızı ve sarımsağı ilave edip biraz da sıcak su ilave edip pişmeye bırakalım. Piştiğinde çok sulu olmasın, sarımsaklı yoğurtla servis yapalım.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Kuru kabaklar kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır. Sıvı yağda kuru soğanlar hafif kavrulur.rendelenmiş domates eklenip 5 dk ağzı kapalı pişirilir. Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar, sumak, kuru nane, su eklenip karıştırılır, en son kıyma eklenir ve ağzı kapalı 5 dk pişirilir.
Yarım dilim balkabağını öncesinde suda haşlayın ve iyice ezin. İçerisine 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi, kabak çekirdeği yağı, süzme yoğurt ve 1 yemek kaşığı ezilmiş tuzsuz bademi tahta kaşıkla karıştırın. Tüm yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekleyin ve ılık su ile durulayın.
Bütün bal kabağını oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay ve buzlukta 1 sene saklayabilirsiniz. Eğer dilimlenmişse oda sıcaklığında 1 gün durabilirken, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 8 aya kadar dayanabilir. Pişmiş bal kabağı oda sıcaklığında yalnızca 1 gün dayanabilirken, buzlukta 10 aya kadar saklanabilir.
Balkabaklarını temizledikten sonra dörde bölüp fırınlıyoruz. 150 santigrat derecede fırınladığımız balkabaklarını kabuklarından ayırarak derin dondurucu kaplarına yerleştiyoruz ve saklıyoruz.
İndirimli Fiyat: 20,00 TL.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Bu yüzden su kabaklarından en doğru kurutma yöntemi birbirine temas etmeden asılarak kurutulmasıdır. Su kabağınızı sap kısmından bağlanarak asılmalıdır. Su kabağının kuruması aylar sürer, iyice kuruduğunda hafifler, dış kısmı küflenir ve hızlı salladığımızda içindeki çekirdeklerin seslerini duyabiliriz.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri