Tungsten özellikle uçak sanayinde ağır metal olarak kullanılmaktadır.
Füze ve uçuş yakıtlarında bor ve bor ürünleri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Uçaklarda en çok kullanılan demir cinsi olmayan malzemeler daha çok alüminyum ve alaşımlarıdır. Diğerleri ise titanyum ve alaşımları, Bakır ve alaşımları, kurşun ve alaşımları, Magnezyum ve alaşımları, kompozit malzemeler olarak sayabiliriz.
Ferrokrom ise paslanmaz çelik metal ve silah sanayiinin çok önemli bir maddesidir. Krom; çeliğe sertlik ile kırılma ve darbelere karşı direnç verir, aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlar. Bu kapsamda kromun çeşitli alaşımları mermi, denizaltı, gemi, uçak, top ve silahlarla ilgili destek sistemlerinde kullanılır.
Uçaklarda son dönemlerde kompozit malzeme kullanımı artmış olsa da hala %50 - %60 oranında alüminyum kullanılmaktadır. Uçak gövdesi, genel yapısal elemanlar, dayanıklı ve korozyon direnci yüksek istenen bölmelerde alüminyum yoğun olarak kullanılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
ABD'de üretilen ba- zı ileri taktik savaş uçakları üretiminde, halen %40-60 oranında kompozit malzeme kullanılmaktadır.
Titanyum, deniz suyuna karşı mükemmel bir korozyon direncine sahiptir ve bu nedenle pervane şaftlarında, deniz suyuna maruz kalan teknelerin arma ve diğer kısımlarında kullanılır. Titanyum alaşımları, mukavemet, düşük ağırlık ve yüksek sıcaklıklara karşı direncin önemli olduğu uçaklar, füzeler ve roketlerde kullanılır.
Borun kullanım alanları arasında nükleer faaliyetler, jet ve roket yakıtı, helikopter pervaneleri, bombardıman uçaklarındaki kaplama, fotoğrafçılık, deterjan, tekstil boyalarının üretimi yer alıyor. Atom numarası 5 olan borun kimyasal sembolü B olarak biliniyor.
Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir. İlde sınırlı sayıda metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Mevcut maden çeşitleri barit, demir ve tuğla-kiremit hammaddeleri olarak sayılabilir.
Özet:Alüminyum alaşımları uçak yapılarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır, özellikle kanat ve gövde kaplamalarında kullanılırlar. Bu yapıların birleştirilmelerinde geleneksel bir teknik olan perçinle birleştirme kullanılır.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Eski malzemelerle düşük verimliliğe sahip bir jet motoru yapmak bile çoğu ülke için imkansızdır. Jet motorlarında kullanılan malzemelerin (çelik, titanyum, metal kompozitler vd.) tamamı “standart dışı, özel alaşım formülasyonlu, sadece belirlenen fonksiyonun icrası için imal edilmiş malzemelerdir”.
Uçakların kaynaklı bağlantılar yerine perçinli bağlantılar ile üretilmesinin bir nedeni, Uçak yapımında alüminyum kullanılmasıdır. Alüminyum parçaları ısıya dayanıklı değildir. Bu yüzden kaynaklı bağlantılar yerine perçin tercih edilmektedir.
Paslanmaz çelik metal ve silah endüstrisinin çok önemli bir maddesidir. Krom çeliğe sertlik, kırılma ve darbelere karşı direnç, aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlar. Bu kapsamda kromun çeşitli alaşımları mermi, denizaltı, gemi, uçak, top ve silahlarla ilgili destek sistemlerinde kullanılır.
Uçaklar, Jet A-1 olarak adlandırılan ve ana maddesi özel bir petrol türevi olan “kerosen” ile çalışıyor. Parafin yağı olarak da bilinen, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısı olan kerosen, eskiden evlerde aydınlatma amaçlı kullanılan gaz lambalarında kullanılan gaz yağı olarak da biliniyor.
Jet yakıtı maliyetlerinin 2023 yılında ortalama varil fiyatının 98.5 dólar olması ve sektörün toplam yakıt faturasının 215 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam daha önce beklenen varil başına 111,9 dolar ve 2022'de yaşanan 135,6 dolarlık varil fiyatının ortalama maliyetinden uygun seyredeceği öngörülüyor.
Necat Nasıroğlu tarafından kurulan Necat Nasıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ile her yıl dezavantajlı binlerce öğrenciye burs vermektedir ve Vakıf bünyesinde önemli sosyal kültürel çalışmalarda bulunmaktadır.. Merkezi Batman'da olan Tekno Kent Bilim Merkezi'nin yöneticisi ve kurucusudur.
Batman Bölge Müdürlüğüne bağlı tüm sahalardan ise toplam 457.932.561 varil üretim yapılmıştır. Hâlihazırda 111 üretim sahası ve 1242 kuyudan günlük ortalama 38.976 petrol ve petrol eşdeğeri doğal gaz üretmektedir.
Otomobil endüstrisi, uzay araçları ve uçak sanayinde titanyumlu alaşımlarla birlikte vanadyum kullanılmaktadır.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar. Ama hidrojen ve oksijen ancak çok düşük sıcaklıklarda sıvı olarak depolanabilirler.
“Amorfosbor, yaklaşık 50 yıldır Amerika'da kullanılan ve bor madeninden elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme özellikle roket ve füze yakıtı ve hatta son zamanlarda uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Roket ve füze yakıtı olarak, özellikle uzun menzilli olanlarında uzun zamandır en iyi itici olarak kullanılıyor.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz. Ancak reçetesiz ve doktor raporu olmayan ilaçlar da uçak kabinine alınmaz.
Titanyum, periyodik cetvelin 4. alt gurubunda yer alan, çok sert, gümüşi beyaz renkli, parlak bir elementtir. Ergime noktası 1660°C, kaynama noktası 3287°C, özgül ağırlığı 4,5, atom numarası 22, atom ağırlığı 47,9 dur. Metal halinde kuvarsı çizecek kadar sert ve kırılgandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri