Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir. Dikkat edilmesi gereken, kuru kayısıların buzdolabı içindeki nemden etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmesidir. Kuru kayısının bozulmaması için ayrıca bir koruyucuya gerek yoktur.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Dondurulmuş Kayısı ile Ne Yapılır? Kışlık kayısı gayeli dondurulmuş kayısı ile normal kayısı ile yapılabilen komposto, reçel, marmelat ve meyve suyu yapılabilir.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Kuru üzüm dondurucuda saklanacaksa, ağzı güzelce paketlenmeli, üzümler tek seferde kullanılacak porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlar arasına mutlaka kese kağıdı konulmalıdır. Bu sayede birbirine yapışmaları önlenebilir. Kuru üzümler, oda sıcaklığında 6 aya kadar saklanabilir.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar.
Kuru kayısı tanelerinin yenmeden önce beş dakika kadar ılık suda tutularak yumuşatılması da tercih edilen bir tüketim yöntemidir.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Üzümler 2 defa suyu değiştirilerek sirkeli suda bekletilir. Daha sonra güzelce bol suda yıkanır ve suyu süzülür. Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir.
Buzdolabında kuru üzüm depolamak için yeterli alanınız yoksa koyu renkli dolapları kullanabilirsiniz. Onları gazın yanına koymayın. Kuru üzümleri oda sıcaklığında altı aya kadar saklarsanız, buzdolabına ve kaplara kapalı ve sızdırmaz şekilde koyarsanız, saklama süresini bir yıla kadar uzatabilirsiniz.
Çünkü ortama yaydıkları afla-toksin denen kimyasallar kansere sebep olmaktadır. Bu yüzden küflenmiş olan sadece kuru meyve değil diğer yiyecek maddeleri de tüketilmesi sağlık açısından uygun değildir.
Aksi durumda kayısı güvelenme yapabilir, kurtlanabilir, ıslak kaldığında ekşiyip, küflenebilir ve rengi kararabilir, haliyle tadı da bozulabilir. Böylece gün kurusu kayısıda aranan üç önemli özellik olan renk, koku ve tat da bozulmuş olur.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına kuru kayısıları katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
İsterseniz su ilavesi yapmadan şişelere doldurup dondurucuya atıp kışın su ilavesi yaparak gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri