Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Kuruyemişler
Mutlaka yıkamadan tüketmeyin çünkü kuruyemişlerin nasıl muhafaza edildiklerini bilmiyoruz. Aynı zamanda kuruyemişleri yıkayarak içlerinde bulunan fitik asitten kurtarmış olursunuz.
Kuru Meyve
Bu meyveler genelde tatlılara yakışsa da çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak kuruyemiş şeklinde de tüketilebilir. Dilerseniz hiçbir şey kullanmadan ikramlık olarak sunabilir ya da kuruyemiş ile karıştırarak zengin bir sunum elde edebilirsiniz.
Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Kuru meyveler kilo yapar mı? Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir.
*Bazı nedenlere bağlı olarak karaciğerin çeperinde hasarlı hücreler birikir. Bir süre sonra bu birikim, karaciğerin yağ oranını artırarak ciddi hastalıklara yol açar. Ancak her sabah, akşamdan hazırladığınız 21 kuru üzüm suyu içerek bu tehlikeyi azaltmak mümkün.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Besleyicidir ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarının oluşmasını engeller. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini düşmandır, bağışıklık sistemini korur.
Paketi açılmış kuruyemiş ürünleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir. Uzun süre ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat ürünleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ideal saklama yöntemi olacaktır.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Prof. Dr. Nazlı, meyvelerle görülen kurtçukların insanlara zarar verdiği yönünde bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Zararlı olduğuna veya zehirlenme yaptığına dair bir bulguya rastlanmadı.
Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ayrıca organik kuru meyvelerin yakınında ısı oluşturan herhangi bir eşya bulundurmayın. Özellikle sürekli olarak kullanılan ocak gibi bölümlerin yakınlarında organik kuru meyvelerinizi saklamamaya özen gösterin.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
En sevilen kuruyemişlerin başında gelen kuru üzüm, cinsel hayatı da renklendiriyor. Erkeklerde isteksizliği ve iktidar problemini ortadan kaldırıyor. Bunun yanında ereksiyon bozukluklarına iyi gelmesi ile de biliniyor. Sperm sayısı ve kalitesini arttırarak kısırlık tedavisinde de alternatif olarak kullanılıyor.
Resulullah (asm) üzümü sol eline alır, sağ eli ile yerdi
Üzüm yerken çekirdeği çıkarılmamalıdır, zararlıdır. Üzümü tane tane yemelidir. Çünkü bu daha yarayışlı ve iyidir. Aişe (ra) Resulullah'ın (asm) sol eline üzüm salkımını alıp, sağ eli ile tane tane yediğini ifade etmiştir.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
Akşam Hangi Meyveler Yenmeli
Muz, kayısı, hurma gibi yüksek miktarda magnezyum içeriğine sahip olan meyvelerin tüketimi kişinin daha rahat uyumasına ve kaliteli bir uyku geçirmesine yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri