Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır. Nohutlarınızı bu suda 1 gece bekletin.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Nohut, sert bir bakliyat olduğu için yumuşatmak adına bir gece önceden suyun içerisine konuluyor. Bu sayede pişme süresi hızlanıyor. Bir gece önceden kuru haldeki nohutları tencerenize koyun. Ertesi gün suyunu çekmiş olduğunu göreceksiniz.
Kavurduktan sonra un eklenir Biraz kavrulup salçalar eklenir.1-2 dk kavrulur. Süzdüğümüz nohutlar eklenir . 1 dk kadar da hepsini birlikte kavurduktan sonra 4-5 bardak su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte 10 dk nohutlar sosuyla özleşene kadar pişirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır.
150 gramlık bir ölçü içerisine 1 tatlı karşığı karbonat eklemek yeterli olacaktır. Artan nohut ile doğru orantılı olarak karbonat miktarını da artırabilirsiniz. Karbonat eklenmiş nohut, hem daha lezzetli olacak hem de kabukları daha kolay yumuşayacağı için daha hızlı pişecektir.
Birçok kişinin merak ettiği esas nokta ise nohutun kaç saat suda bekletileceğidir. İyice yıkanıp temizlendikten sonra, temiz ve ılık bir suda 8 ile 10 saat boyunca bekletilmesi gerekir.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.
Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur. Islatırken bir çay kaşığı karbonat eklemek yine nohutu yumuşatırken gaz yapmasını da engeller.
Hazırlanışı: Nohutları yemeğimizi pişireceğimiz günden bir gün önce tuzlu suda bekletiyoruz. Nohutlar bir gece tuzlu suda bekletildikten sonra tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, haşlıyoruz.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım. Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.
Türk Mutfağının klasik lezzetlerinden olan nohutu pişirmeden 1 gece önce suda bekletmelidir. Böylece hem nohut daha çabuk pişer hem de ocak uzun süre kullanılmaz ve ekonomik tasarruf sağlanır. Nohut Nasıl Islanır? Malumunuz olduğu üzere bir gece öncesinden nohutları ıslatmak daha çabuk pişmesini sağlar.
-- Vegan beslenenler için alternatif tereyağı, mayonez gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılabiliyor. -- Çırpıldığında tıpkı yumurta beyazı gibi köpük köpük olduğundan mereng yapmaya yarıyor.
Nohut suyu, doğal yapısı sayesinde akciğerler başta olmak üzere birçok iç organın temizlenmesine, yenilenmesine ve arınmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede pek çok kronik hastalık ya da dönem dönem meydana gelen rahatsızlıklar en aza indirgenebilir ve metabolizmanın düzenli işlemesine katkı sağlanabilir.
Nohut yemeği yapmak için; ilk olarak 2 su bardağı nohutu derin bir kap içine koyun. Üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su döküp, 1 gece bu şekilde bekletin.
Tencereye nohut ve üzerini kapatacak miktarda soğuk su konulacak. Tencere ocak üzerine alınacak, yüksek ısıda kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve 50 dakika haşlanacak. Süre bitiminde süzülecek ve soğuk sudan geçirilecek.
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır. Karbonatın sindirim sistemi için de etkisi bulunuyor.
Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.
Nohutları ve soğanları güvece alın. Domates püresi, sarımsak çeşnisi, kişniş, pul biber, yeni bahar, karabiber ve tuzu ekleyin.
Pişireceğiniz nohutu iyice yıkadıktan sonra bir gece önceden soğuk suya yatırmanız gerekir. 1 kilo nohut için soğuk suyun içine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı tuz atılır. Böylece nohutun dış kabukları soyularak daha kolay pişmesi sağlanır. Karbonat yerine toz şeker de kullanılabilir.
Fasulye haşlanırken içerisine bir yemek kaşığı karbonat eklemek de yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir. Fasulyenin de daha hızlı haşlanmasını sağlayacak bu yöntem, gaz yapma sorununu da yok edecektir.
Haşlanmış nohut suyunun birçok yiyecekte yumurta yerine kullanılabildiğini biliyor muydunuz? Nohut haşlama suyunun 3 yemek kaşığı kadar tam bir yumurtaya denk geliyor. Yani kısacası vejeteryanlara müjde! Haşlanmış nohut suyu ile pastadan peynire kadar bir sürü yiyecek yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri