Bu harcamaları isterlerse yapmayabilirler. Bunlara ihtiyari (zorunlu olmayan) harcama denir. Bütün borç faizleri, burslar, emekli ve memur ödemeleri zorunlu harcamalardır.
Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.
A.
Gerçek harcamalar, devletin mal, hizmet ve üretim faktörü karşılığında yaptığı harcamalardır. Örneğin devletin bina, kırtasiye, demirbaş, makine ve teçhizat alımı ve personel istihdamı birer gerçek harcamadır.
Reel (Gerçek) harcama, bir ekonomide devletin mal ve hizmetlere veya üretim faktörlerine doğrudan talebiyle oluşan bir tür kamu gideridir. Devletler bu harcama türü ile kamu hizmetlerini görmek üzere personel istihdamı veya üretim faaliyetlerinde bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Olağanüstü harcamalar ise; her yıl tekrarlanmayan, bütçenin hazırlamasında öngörülmeyen, faydaları devamlılık gösteren harcamalardır.
Kamu harcamaları, kısaca, devletin mal ve hizmet alımları için yaptığı harcamalar olarak tanımlanabilir.
Transfer harcamaları, iktisadi, sosyal ve mali transfer harcamaları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Investopedia olarak açıklar“Sermaye harcamaları (CapEx), bir şirket tarafından mülk, fabrika, bina, teknoloji veya ekipman gibi fiziksel varlıkları almak, yükseltmek ve sürdürmek için kullanılan fonlardır. CapEx, genellikle bir şirket tarafından yeni projeler veya yatırımlar üstlenmek için kullanılır.”
Türkiye'de de benzer bir tanıma gidilmiş ve vergi harcamaları, “belirli ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşmak için, kanunun öngördüğü temel yükümlülük sistemi ile uyumlu olmayan ve kanuni bir hükümden kaynaklanan vergi geliri kaybı veya ertelemesi şeklindeki kamu harcamaları” olarak belirtilmiştir (T.C.
Kamu Kesimi ve Özel Kesim
Beşeri ihtiyaçların bir kısmı ise insanların topluluk hâlinde yaşamaları sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçlardır ve kolektif ihtiyaçlar (kamusal ihtiyaçlar) olarak tanımlanır; güvenlik, adalet, bayındırlık bu ihtiyaçlar arasında sayılabilir.
Cebri kamu gelirleri, vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler-harcamalara katılma payları, para ve vergi cezaları, fonlar, maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, mali tekeller, parafiskal gelirler-vergi benzerleri ile cebri- zorunlu borçlanmalar gibi 10 grup kamu gelirinden oluşur.
01- PERSONEL GİDERLERİ
Bu bölüm, kamu personeli ile kamu personeli olmasa bile bunlar gibi çalıştırılan veya hizmetinden faydalanılan kişilere veya diğerlerine bordroya dayalı olarak nakden yapılan ödemeleri kapsayacaktır.
Kamu kesimi söz konusu olduğunda şöyle bir bütçe denklemi yazabiliriz: Bütçe Dengesi = Bütçe Gelirleri (vergi gelirleri + diğer gelirler) – Bütçe giderleri (faiz dışı giderler + faiz giderleri) Faiz dışı giderler de personel giderleri, yatırım giderleri, diğer cari giderler olarak sıralanabilir.
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
Kamu harcamaları politikası; kamu harcamalarının artırılması veya azaltılmasının ekonomide yaratacağı etkiler üzerine kurulu bir politikadır. Kişi ve kurumların harcamalarının ve dolayısıyla toplam talebin düştüğü bir ortamda kamu harcamaları artırılarak ekonominin canlanması sağlanabilir.
Ekonomide sermaye, değeri olan ve işe gelir getiren herhangi bir maddi miktar anlamına gelir. Örneğin bir balıkçı için balıkçı teknesi sermayedir. Coca Cola'nın gizli formülü sermayedir. McDonalds'ın palyaçosu ticari markası olması ve kendisi ile özdeşleşmiş olması nedeniyle sermayesidir.
Sermaye, genellikle bir organizasyonun sahip olduğu nakit, ticari mal, yatırım araçları ve diğer varlıkların toplam değerini ifade etmektedir. Nakit, organizasyonun çalışması için gerekli olan nakit miktarını ifade eder.
Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.
Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).
Transfer harcaması, bir devletin yatırım yapmak veya reel çıkar elde etmek amacı olmadan, sosyal veya mali amaçlı yaptığı bir tür kamu gideridir. Bu tür harcamaların milli gelir üzerinde doğrudan bir etkisi olmaz.
Reel harcamalar hem üretimde kullanılan işgücü gibi, mal ve hizmet alımı gibi harcamaları içeren tüketim (cari) harcamalarından hem de makine-ekipman, bina/arazi gibi sermaye mallarına yapılan harcamalardan oluşan yatırım harcamalarını kapsar.
OECD Sosyal Harcamalar Veritabanının tanımına göre sosyal harcamalar “emeklilik ödemeleri, çalışan nüfusa yapılan gelir desteği, sağlık harcamaları ve sağlık dışındaki diğer tüm sosyal hizmetler”in toplanmasıyla elde edilir.
Transfer harcamaları, devletin karşılıksız olarak gerçekleştirmiş olduğu harcamalardır. Bu harcamaların içerisinde emekli maaş ödemeleri, burs ödemeleri, borç faiz ödemeleri gibi çeşitli harcama kalemleri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri