Üç tür müzik vardır: Geleneksel müzik (halk müziği), Sanatsal müzik (klasik müzik), Popüler müzik (yaygın müzik) (Say, 2000:219) Müzik türlerinin biçimsel farklılıkları gözetildiğinde teknik ve öz bakımından iki gruba ayrılır.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur. Bu türlerin birçoğu birbirine yakın olmakla birlikte, diğer müzik türlerine öncülük etmiş bazı ana müzik türleri vardır.
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
''Antik müzik'' ya da "Eski müzik", tarih öncesi çağın müziğini takip eden müziğe verilen isimdir. "Bilinen en eski şarkı", Suriye'deki Ugarit'te 3400 yıl öncesine dayanan çivi yazısı ile yazılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
1- Rap Müzik: Son yıllarda hem Türkiye'de hem de dünyada en çok dinlenen müzik türlerinin başında Rap müzik geliyor.
Fon müziği, sözsüz müzik veya enstrümantal müzik; bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır. Günümüzde sadece bu tarz müzikleri dinleyenler de mevcuttur.
Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türü. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir.
Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma, ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Dünyada kaç tane şarkı olduğunu hesaplamak mümkün değildir. Ancak yaklaşık bir sayı verecek olursak, büyük yapım şirketlerinin yapmış olduğu hesaplamalar yaklaşık 100 milyon şarkının olduğunu bize gösteriyor.
Müzik topluluğu, genellikle ayrı bir isimle bilinen toplulukla enstrümantal veya vokal müzik icra eden bir grup kişidir. Bazı müzik toplulukları, yalnızca caz dörtlüsü veya orkestra gibi enstrümanlardan oluşur. Diğer müzik toplulukları, korolar ve doo wop grupları gibi yalnızca vokallerden oluşmaktadır.
En kısa tanımlarıyla müzik için ses sanatı, şiire de söz sanatı diyebiliriz. Şarkı dediğimiz sanat ise iki sanatın birleşmesiyle ortaya çıkan yeni bir sanat dalıdır. Tek başına müzik veya tek başına şiir sanatlarından farklıdır.
Rap Müzik, Hip-Hop müziğinin bir alt türüdür.
Dünya müziği (İngilizce: World music) dünyadaki yerel müzikleri tanımlayan bir müzik kategorisidir. Öncülüğünü Real World Records yapmıştır. Küresel müzik, evrensel müzik de denir. Dünyanın tümüne hitap edebilecek geniş kapsamlı müziklerden oluşur.
Örneğin; Ses, akor, nota değerleri, değiştirme işaretleri(Diyez, bemol, naturel gibi.), ahenk, oktav, anahtarlar(Do, fa ve sol anahtarı), ölçü ve nota gibi terimler. Bu terimlerse müzikte yaygın kullanılan müzik terimleri olmaktadır.
TELEVİZYONDA ŞARKI SÖYLEYEN İLK TÜRK ŞARKICI; RÜÇHAN ÇAMAY!
1953 yılında ABD'ye giden Çamay, Türk sanat dünyası içinde televizyonda şarkı söyleyen ilk şarkıcı olarak tarihe geçti.
En kısa ve en uzun şarkılar
Grindcore gurubu Napalm Death'in 1986'da yayımladığı You Suffer şarkısı 1,316 saniye ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı tarafından kabul edilen en kısa şarkı.
Kworb.net, YouTube'da görüntülenme bazında bugüne kadar en çok görüntülenen şarkıları analiz etti. Zirvede Luis Fonsi ve Daddy Yankee ortaklığı olan 'Despacito' şarkısı yer alıyor. 'Despacito'yu ikinci sırada Ed Sheeran'ın hiti 'Shape of You' izlerken, üçüncü sırada ise 'See You Again' şarkısı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri