Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır. Tohum ekiminde mibzer kullanılmalıdır.
KURU SOĞANDA HASAT:
15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır.
Ekim için kullanacağınız saksıyı önce yarısına kadar toprakla doldurun. Ardından toprağın üzerine saksının büyüklüğüne göre 1-2 avuç kadar organik gübre ilave edip toprakla harmanlayın. Harmanlama işlemi sırasında toprağı asla bastırmayın, her zaman hava alacak şekilde gevşek bırakmaya özen gösterin.
İlgili 20 soru bulundu
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Kuru soğan tohumu - 24,40 TL.
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Kuru soğanda ise; hasat zamanından 1-1,5 ay önce üründe kuru madde oranının artması için sulama yapılmamalıdır. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp ilk yaprakları sararmaya başladığında üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün içersinde yapraklar tamamen kurur. Bu dönemde soğanın dış kabuğu koyulaşır ve 2-3 kabuk oluşur.
Elinde hazır alınmış soğanın olduğu sürece tohumdan yetiştirmene gerek olmaz. Soğanın taban kısmını kesip toprağa dikerek kendi soğanlarını yetiştirebilirsin. Sabır, zaman ve çokça su ile 90 ila 120 gün içinde elindeki soğandan yeni soğan yetiştirebilirsin.
Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, soğanların çıkacağı kısmı biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin. Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız.
Türkiye'deki soğan yetiştiriciliği; Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yapılır. Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra içine herhangi bir şey eklenmeden öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak 15 gün boyunca içilmelidir. Soğan suyu kürü 15 gün düzenli içildikten sonra 6 ay ara verilmeli ve 15 gün daha düzenli olarak içilmelidir.
Şubat itibarıyla ekilen tohumlar, bölgeye göre mart veya nisan aylarında da toprağa düşebiliyor.
ARALIK AYINDA EKİLECEK SEBZELER – YAPRAK (SU ELEMENTİ)
Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar. Bu ay: Bakla, taze soğan, enginar, dereotu, maydanoz, marul ve yazlık sebze tohumlarını dikebilirsiniz.
1) Tohum ekilmek suretiyle soğan elde olunması:
Bahçeciler arasında soğan tohumlarına (karaca) diye özel bir isim verilir.
Soğan kürü hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanım süresidir. Soğan kürü 6 ayda bir kez 15 günlük süreyle uygulanmalıdır. 15 gün düzenli kullanıldıktan sonra, 6 ay sonra tekrar kullanılabilir.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Soğan suyu kürünün hazırlanışı ise şöyledir: 1 orta boy beyaz soğan dörde bölünür. Daha önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya bölünen soğanlar eklenir. Ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra içine herhangi bir şey eklenmeden öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak 15 gün boyunca içilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri