Kuru Temizleme Makinası Nasıl Çalışır? Kuru temizleme makineleri, kumaşlardan kir ve lekeleri çıkarmak için ısı ve çözücülerin bir kombinasyonunu kullanarak çalışır. İşlem tipik olarak, temizlenecek giysilerin ve diğer öğelerin büyük bir tamburla donatılmış bir makineye yerleştirilmesini içerir.
Kuru temizleme, giysileri suda yıkamaktan farklıdır çünkü giysileri temizlemek için su ve deterjan gibi normal çamaşır yıkama ürünleri yerine çözücüler kullanılır. İşlem, giysinin bir çözücüye batırılmasını, ardından çalkalama yoluyla kir parçacıklarının giysiden ayrılmasını içerir.
Kuru temizleme makinesinin tamburuna yıkama işlemi için 1/3 oranında çözücü aktarılır. Tambur dönerek çamaşırları altüst ederken, sıcaklığının da 30 derece olması sağlanır. Yıkama işlemi sonrasında çözücü arıtma kazanına iletilir. Buradan da yoğuşturma ünitesine gider.
En iyi para kazandıran sektörlerin başında günümüzde kuru temizleme başı çekiyor. Temizliğin temel ihtiyaç olması, sürekli talebin olması, rekabet ve işin sürdürülebilirliği açısından kar marjı yüksek sektörlerden biri haline geldi.
Kuru Temizleme: Daha sonra ürünler, en hassas ve güvenli bir şekilde kirlerinden arındırılmak üzere kuru temizleme makinasına atılır. Makinede çoğu yıkama işlemi 5-10 dakika, ihtiyaca göre 8-15 dakika, sıkma, kurutma, soğutma ve havalandırmanın da olduğu toplam temizleme süreci ise yaklaşık 35 dakika sürer.
İlgili 38 soru bulundu
Kuru temizleme işleminde 3 farklı işlem bulunmaktadır. Kuru temizleme sulu yıkama ve son olarak çamaşırhane yıkaması. Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.
Kuru temizleme bu nedenle göründüğünden daha ekolojiktir. Ev temizlik yöntemlerinden farklı olarak yüksek miktarda su veya deterjan gerektirmez.
Kuru temizleme, solvent kullanarak tekstil ürünlerini temizleyen bir sistemdir. Teknik olarak, ıslak yıkama (çamaşır yıkama) ile aynıdır ancak sabun ve su kullanmak yerine, temizleme solventleri kullanılır.
Kuru Temizleme Ustası Ne Kadar Maaş Alır? Kuru Temizleme Ustası olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kuru Temizleme Ustası maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.700 TL civarındadır.
Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar cilt başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlar oluşturabiliyor, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Zararlı zararsız aslında tüm kimyasalların kuru temizlemede kg tekstil başına 20 mg'ı aşmasının insan sağlığını tehdit ettiği öne sürülüyor.
Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir.
Bırakın makineyi elde bile yıkayamazsınız eger kuru temizleme etiketi gördüyseniz. Bunların kumaşı suyla yıkanamaz. Kuru temizleme denen kimyasal sıvılarla temizlenmeye uygundur.
Kuru temizleme yapılması gereken kıyafetler arasında yünlü, ipekli ve pamuklu yapıdaki kıyafetler bulunur. Bu kıyafetler dışındaki diğer bütün kıyafetlerinizi evde kendiniz yıkayabilirsiniz. Giysiler, kuru temizleme sayesinde ve her zaman hassas bir şekilde yıkandığı için giysilerin ömrü daha uzun süreli olur.
Temizleme işlemi soğuk solvent ile gerçekleşir. Isı ise sadece kurutma aşamasında verilir ve bu ısı en hassas kumaşlar için bile uygun olan minimum ısı derecesidir. Bu sebeplerden dolayı kuru temizleme işleminde ürünlerinizde çekme olmaz.
Perkloroetilen; kuru temizleme atölyelerinde en çok kullanılan solventtir.
Kuru Temizleme Solventleri Özellikleri
Kıyafetlerin tüm kirlerinden ve lekelerinden arınabilmesi adına Kuru Temizleme Solventleri kullanılmaktadır. Solvent sıvı bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği içerisinde su bulunmamasıdır. Bu nedenle de kuru temizleme ismi verilmektedir.
Kuru temizleme sistemlerinde tüm dünyada en çok kullanılan PERC insan sağlığı ve çevre için toksik bir maddedir. Temizleme esnasında giysinin üzerinden PERC`i tamamen almak mümkün değildir Bu konuda 13.12.2014 tarihinde yayınlanmış olan yönetmelikte "kansere yol açma şüphesi vardır" tanımı yapılmaktadır.
Sadece kuru temizleme yapılması gereken ürünlerin temizliği, kullanım sıklığına göre değişir. Eğer haftanın 5 günü gibi yoğun bir şekilde kullanıyorsanız yılda yaklaşık 3-4 kere kuru temizlemeye vermeniz gerekir.
Kuru Temizleme Elemanı Eğitimi Sertifikası
Sertifikalar E-özel (Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Elektronik Kurs Otomasyonu) sistemi üzerinden hazırlanır ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 10 işgününü aşmamaktadır.
Kuru temizleme, uzman ellerde yapılan temizleme, kurutma, ütüleme süreçleriyle, kıyafetlerdeki virüs, mikrop ve bakterileri öldürür.
Yağ lekesi kuru temizleme uygulamaları ile hem kolayca çıkabilir hem de leke çıkarken giysinin kumaşı da zedelenmemiş olur. Ancak yine de evde uygulama yapılmak isteniyorsa, bulaşık deterjanı en iyi yardımcılardan biri olacaktır.
Kuru temizleme, genel performansı ile kıyafetlerdeki ter kokusunu sindikleri kumaş dokusundan birçok durumda başarıyla giderir.
Beyaz kıyafetlerin, özellikle beyazlığını koruması ve hijyen sağlanabilmesi için kuru temizleme yöntemi idealdir. Bu yöntem ile tüm beyazlarınızı, güvenilir bir şekilde temizletebilirsiniz.
Kuru temizleme gerektiren çamaşırlar genellikle güve yumurtalarını öldürmek için dondurularak güvenli bir şekilde temizlenebilir. Giysileri buzluğa koymak, düşük sıcaklıklarda güve yumurtalarını öldürür ve böylece çamaşırlar güve saldırısından korunur. Bu yöntem, evde kuru temizleme yapmanın pratik bir alternatifidir.
Kot pantolonların başlıca düşmanları olan ev tipi çamaşır makineleri ve güçlü deterjanlar yerine kot pantolon kuru temizleme uygulamasını tercih etmek hem lekelerin kesin olarak çıkarılmasını hem de kot pantolonun rengini ve dökümünü kaybetmeden ömrünün uzamasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri