Çay kahve gibi lekelerin yanı sıra kuru temizlemede pek çok leke çıkarılmaktadır. Dondurma, çikolata, ketçap, çamur, çimen, yağ, kan, ruj, şarap… Bunların hepsi bulaştığı kumaştan çıkarılması oldukça zor maddelerdir. Özellikle yağ lekesi çıkarılması en zor lekelerdendir.
Kuru temizleme, giysilerinizi zarar vermeden temizlerken aynı zamanda yıkanıp çıkmayan lekeler konusunda güvenebileceğiniz en doğru adrestir.
Kuru temizlemecilerin her lekeyi çıkarabilen, kusursuz bir kurum olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Erbay, "Müşterilerimizde şöyle bir düşünce var; kuru temizlemeci her lekeyi çıkarır. Öyle bir şey yok. Lekeler garantisizdir.
Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir.
Ön müdahale aşamasında kuru temizleme uzmanı tarafından belirlenen lekelere yardımcı solventler ile müdahale edilir,lekeler tamamen çıkarılır yada kurutemizleme işlemi sırasında çıkarılması kolaylaştırılır.Ürün üzerindeki aksesuarların kurutemizlemeye karşı dayanıklılığı test edilir.Bu çok önemli bir husustur.
İlgili 25 soru bulundu
İşe yaramadığı leke, kullanılmadığı alan yok: Tuz
Aynı zamanda kan ve ter lekesi gibi zorlu lekeler için de tuzu kullanabilirsiniz. Soğuk suyun içine bolca tuz ekleyip karıştırın. Ardından lekeli kıyafetlerinizi bu suyun içinde en az 2 saat bekletin ve çamaşır makinesinde yıkayın. İşte bu kadar!
Kuru temizleme, giysilerdeki kir, yağ ve diğer lekeleri su kullanmadan çıkaran bir işlemdir. Bu işlem, kir ve yağları çözen bir çözücü kullanılarak gerçekleştirilir. Kuru temizleme aynı zamanda giysilerdeki kırışıklıkların giderilmesine ve gelecekteki giysilerde oluşmalarının önlenmesine yardımcı olur.
Beyaz kıyafetlerin, özellikle beyazlığını koruması ve hijyen sağlanabilmesi için kuru temizleme yöntemi idealdir. Bu yöntem ile tüm beyazlarınızı, güvenilir bir şekilde temizletebilirsiniz.
Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar cilt başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlar oluşturabiliyor, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Zararlı zararsız aslında tüm kimyasalların kuru temizlemede kg tekstil başına 20 mg'ı aşmasının insan sağlığını tehdit ettiği öne sürülüyor.
Evde uygulanan temizleme yöntemleri ile çıkmayan inatçı yağ lekeleri için kuru temizlemeyi tercih etmek, oldukça doğru bir karardır. Yağ lekesi başta olmak üzere pek çok inatçı lekeden kolayca kurtulmak için etkili hizmet sunan profesyonel ekiplerimize buradan ulaşabilirsiniz!
Genel olarak, kuru temizleme işlemi yani elbiselerinizi teslim almanız 6-48 saat sürer.
Kuru temizleme nedir ve yıkamadan farkı nedir? Kuru (kimyasal) temizleme, giysilerin özel deterjanlarla temizlendiği bir işlemdir. Bunlar genellikle bir çözücü içerir: tetrakloroetilen . Normalde evde yapılan yıkamanın aksine kuru temizlemede suya ihtiyaç duyulmaz.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.
Saydığımız yöntemler arasında kesin sonuç sağlayabileceğiniz yöntem, kuru temizlemedir. Doğrudan mürekkep lekesi çıkarma amacıyla üretilmiş temizleyici kullanarak gerçekleştirilen kuru temizleme işlemi, mürekkep lekesini kumaştan kolayca çıkaracak ve diğer yöntemlerin taşıdığı çeşitli riskleri ortadan kaldıracaktır.
Kuru Temizlemenin Olmazsa Olmazı Solvent
Solvent, organik bir çözücüdür. Bu tip organik çözücüler genelde renksiz, şeffaf ve kendine has bir kokuya sahiptir. Organik çözücüler leke çıkarma da kullanılır. Solventler, temizlik endüstrisinde hem temizlik hem de yağ çözücü olarak sıklıkla kullanılır.
Sadece kuru temizleme yapılması gereken ürünlerin temizliği, kullanım sıklığına göre değişir. Eğer haftanın 5 günü gibi yoğun bir şekilde kullanıyorsanız yılda yaklaşık 3-4 kere kuru temizlemeye vermeniz gerekir.
Kuru Temizleme: Daha sonra ürünler, en hassas ve güvenli bir şekilde kirlerinden arındırılmak üzere kuru temizleme makinasına atılır. Makinede çoğu yıkama işlemi 5-10 dakika, ihtiyaca göre 8-15 dakika, sıkma, kurutma, soğutma ve havalandırmanın da olduğu toplam temizleme süreci ise yaklaşık 35 dakika sürer.
Kuru temizleme sistemlerinde tüm dünyada en çok kullanılan PERC insan sağlığı ve çevre için toksik bir maddedir. Temizleme esnasında giysinin üzerinden PERC`i tamamen almak mümkün değildir Bu konuda 13.12.2014 tarihinde yayınlanmış olan yönetmelikte "kansere yol açma şüphesi vardır" tanımı yapılmaktadır.
Kuru temizleme işlemlerinde boya, kolalama ve ütüleme işlemleri de bulunmaktadır. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinin boyanması için de bu tarz salonları başvuru yapılmaktadır.
Kuru temizleme hijyeniktir: Kuru temizleme işlemi, ısıları ve kimyası gereği; virüs, bakteri ve mikropları öldüren, en hijyenik tekstil temizleme yöntemidir. Kuru temizleme; kullanılan özel çözücüler, yüksek ısıda kurutma ve sıcak buharla ütüleme ile giysilerdeki zararlı mikroorganizmalara karşı hijyen sağlar.
En zoru, beyaz giysileri temiz tutmaktır. Ne kadar dikkat etseniz de en kötü türde lekeleri adeta kendine çeker; örneğin hardal, ketçap ve sos, yiyecek, deodorant ve koltuk altı lekeleri, kahve ve çay lekeleri gibi. Bir parça çikolata yemek bile bazen felaketle sonuçlanabilir. Bu tür lekeler görmezden gelinemez.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
İnatçı lekelerin çıkarılması
Büyük bir tencereye 2 litre su dökün ve ısıtın. Ardından bir çorba kaşığı tuzu sıcak suda karıştırın. Daha sonra sıktığınız 3 limonun suyunu ve yarım çay bardağı çamaşır deterjanı ekleyin. Bu karışımı giysilerinizin üzerine dökün ve yaklaşık 40 dakika bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri