Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pul biber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayın.
İpe geçirdiğiniz acı biberleri güneş gören kuru bir yere asıp, yaklaşık 15 gün kadar iyice kurumasını sağlayın. Güneşte kuruttuğunuz biberleri kuruduktan sonra gölge bir yere asarak muhafaza edebilirsiniz. Ya da ipten tek tek çıkarıp, cam kavanoz içine koyup saklayabilirsiniz.
Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı. Yemeklere baharat eklerken tüm kavanozu direkt olarak tencerenin üzerine serpiştirmemeniz gerekiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız biberler hızlı tüketime uygundur. En geç 1 hafta içinde kullanmanız gerekir.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
Kurutulmuş biber dışarıda nasıl saklanır? Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir.
Kuru biber ne kadar dayanır? Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Beyaz Biber Kullanımı:
Özellikle sos bahartı olarak olarak kullanılır. Sebze, tavuk, balık çorbalarında, et soslarında (barbekü), çiğ köfte, kısır, et ve sebzeli yemeklerde, her türlü soslu et yemeklerinde, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, şarküteride kullanılır.
Kırmızı toz biber, hazırladığınız birçok yemekte kullanılabilir. Kendine has aroması ile yemeklerin lezzetine lezzet katar. Et yemekleri, çorbalar, sebze yemekleri ve soslar da kullanılabilir. Damak tadınıza göre uygun ölçülerde kullanarak, yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
Özellikle yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan toz biber, genelde pul biber ile karıştırılsa da aslında tamamen farklı bir üründür. Kırmızı biberlerden yapılmış olması sebebiyle kırmızı toz biber adıyla da anılır. Acı kırmızı pul biberin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırdığı biliniyor.
Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Bazı insanlar kavanozları doğru şekilde kapatmaz, bu da yiyeceği de bozar. Bu nedenle, kurutulmuş yiyecekleri uzun süre mason kavanozlarında saklamak istiyorsanız, doğrudan güneş ışığından veya sıcaktan uzak soğuk ve kuru bir yerde saklamak her zaman yararlıdır. Ayrıca kavanozları nemden ve sudan da uzak tutmalısınız.
Diyet yapanlar için de oldukça düşük kalorisi sebebiyle tercih sebebidir. Sağlığa faydalarına gelirsek eğer, biber güçlü bir antioksidandır. Kansere, kalbe, bağışıklık sistemine iyi gelmekle beraber haz mı da kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yaşlanmayı sağlayan hücre yıkımını yavaşlatmaktadır.
Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kuru yiyecekleri dondurucuya koymadan önce vakumlu poşetlere koyun.
Dsonra biberlerimizi bir leğende yıkamadan normal tuz ile bir güzel tuzlayıp bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün tuzlamış olduğumuz biberleri kavanozumuza sıkı sıkı sallayarak yerleştiriyoruz içine bir kaç adet acı biber atabilirsiniz.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri