Kurum yazıları; başlık, sayı ve kayıt numarası, tarih, konu, gönderilen makam ya da kişi, ilgi, metin, imza, ekler ve dağıtım bölümlerinden oluşur.
ΦResmi yazılar, kurumlar arasında, kişilerle kurumlar arasında veya tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarla kurumlar arasında yapılır ve bağlayıcı niteliği olan yazı türleridir. Resmi yazışmaların gereğinin yerine getirilmemesi hukuksal sonuç doğurur.
Belgelerde yazı alanı
Resmi belgelerin alt, üst, sağ ve sol kısımlarından 2.5 santim boşluk bırakılır. Ortada kalan alan yazı için kullanılır. Bu alana yazı alanı denir. Yazı alanı dışında kalan bölgeye sadece sayfa ya da ek no yazılır.
Resmi Yazışma Nedir ? İdarelerin kendi içlerinde, birbirleriyle veya gerçek ya da tüzel kişiler ile iletişim sağlamak amacıyla güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda ve zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda el yazısıyla atılan imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Sayı başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en solundaki “Sayı:” yan başlığından sonra yazılır. belirtir. Sayı ile aynı hizada olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır. Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ belgesi ve benzeri belgelerde metnin bitiminde yer alabilir.
Yazı türleri, düz yazı türleri ve şiir olmak üzere ikiye ayrılırken bu iki alt başlığa ayrılan türler de kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Düz yazı türleri ve şiir türlerinde arasındaki fark, kullanılan teknik, biçim ve üsluptur.
Öz geçmiş (otobiyografi), biyografi, dilekçe, rapor, tutanak ve mektup en yaygın olarak kullanılan form yazı çeşitleri olarak dikkat çekmektedir. Bu yazı türleri iş başvurularında, resmî iş ve işlemler ile birtakım prosedürlerin yerine getirilmesinde kullanılmaktadır.
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.
e-Yazışma Nedir? E-yazışma, Kurum ve Kuruluşlar arasındaki PTT vasıtasıyla taahhütlü vb. şeklinde gönderilerle ya da kurye vasıtasıyla yapılan resmi yazışmaların kâğıt kullanılmadan, KEP altyapısı kullanılarak elektronik ortamda yürütülmesini sağlayacak ortak kurallar setidir.
- Tutanak: Toplantı esnasında alınan kararları, konuşmaları ya da bir olayı içeren remi yazı türlerine tutanak adı verilmektedir. - Duyuru - İlan: Duyurulması istenen konuların radyo, televizyon, dergi ya da gazete gibi farklı iletişim araçları sayesinde ilgililere ulaştırılmasını sağlayan anlatım çeşididir.
Alt makama yazılan yazılar, «rica ederim». Üst ve aynı düzey makama yazılan yazılar, «arz ederim». Üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar ise «Arz ve rica ederim». biçimden bitirilir.
NOT: Bir üst makama yazarken tıpkı dilekçe yazar gibi yazınızı “arz ederim” diyerek bitiriniz. Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder.
a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir. b) Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “…
Özel veya resmi firmalar arasında yazılan yazılara iş yazıları denir. Türkiye'de iş yazılarının standardını belirleyen TSE'nin 1391 numaralı ürünüdür. Bölümleri ve düzeni diğer resmi yazılara çok yakındır.
Resmi yazı türlerinden “Genelge”nin karşılığı olan sirküler bazı firmalarda “Tamim” gibi farklı isimler altında da kullanılır. Sirküler, çok sayıda kişi/firmaya aynı anda bir faaliyeti, bir haberi veya bir değişikliği duyurmak amacıyla yazılır.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. makam “Genel Müdür V.”, “Daire Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” biçiminde ikinci satıra yazılır.
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır. Madde 25- Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri