Kuru domates yemeklerin içerisinde ya da kahvaltıların yanında direkt olarak tüketilebilmektedir. Sandviçlerin içerisinde, salata çeşitlerinde, ezmelerde tüketilebilen kuru domates kahvaltı sofralarında peynirlerin ya da kızarmış ekmeklerin yanına yakıştırılan bir üründür.
Evde kurutulmuş domates yoksa marketten hazırı da satın alınabilir. Tarifleri arasında en çok kuru domates yemeği merak edilse bile bu yiyecek kahvaltılık ve yemeklerde de sık sık kullanılır. Onunla yapılan kuru domates salatası, acuka, kuru domates mezesi ve kavurması ayrı bir leziz olur.
Güneş ışığında domatesin kurutulmasıyla elde edilen kuru domates vitamin yönünden de oldukça zengindir. Salatalardan kahvaltılıklara kadar tüm yemeklerde kullanılabilen kuru domatesin özellikle kış aylarında bolca tüketimi sağlanır.
Domates kurusu oldukça şifalı bir gıdadır. Özellikle pankreas, akciğer, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkili olan domates kurusu astıma karşı da koruma sağlar. Domates kurutulduğunda da besin değerini korur ayrıca zeytinyağı ile pişirilirse besin değeri artar.
Kurutulmuş domates, domateslerin güneşte veya fırında kurutulmasıyla elde edilen bir besindir. Özellikle güneşte kurutulmuş domates besin değerlerini kaybetmez, vitamin ve mineral değerlerini de koruduğu için çok faydalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kuru domatesler bir kasede suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan domatesler kağıt havlu üzerine alınarak suyu süzülür. Ve kızgın yağda kızartılır.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Salçalık cinsi domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi, 4 ila 10 gün sürer. Ağırlıklarını ortalama yüzde 90 civarında kaybeden kurutulmuş domateslerin 1 kilosu için minimum 14-15 kilo taze domates gerekir.
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Domates Kurusu 1 kg Fiyatı 210,71 TL.
Kuru Domatesli Menemen Tarifi Nasıl Yapılır? Yemeklik doğradığımız soğan, biber ve sarımsakları zeytinyağında hafif kavuruyoruz. Ardından önceden 10-15 dakika kadar ılık suda beklettiğimiz ve ufak ufak doğradığımız kuru domatesleri de ekliyoruz. Biraz da salça ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
Kurutulmuş domates hava almadan saklandığında 6 ile 12 ay arası dayanırken zeytinyağı içinde uzun yıllar dayanır ve bozulmaz.
Hayır. Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın.
Domates kurusu ve biberlerimizi de ekleyip bir kaç dakika kadar kavuruyoruz. Salçamızı ekleyip iki üç tur karıştırdıktan sonra suzdüğümüz fasulyeleri ekleyerek 3-4 tur karıştırdıktan sonra kaynamış suyumuzu ekleyip bulyonu da ilave edip tenceremizin ağzını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
Bir kaseye domatesler alınır. Sarımsaklar ezilerek eklenir, kekik ve zeytin yağıda ilave edilip karıştırılır. Benim kuruttuğum domatesler oldukça tuzlu oldukları için ben tuz kullanmadım, siz tadına bakıp tuz ekleyebilirsiniz. En son üzerine cevizi de serpip kuru domatesleri hazırlamış oluyoruz.
Kuru domatese üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve 10 dakika beklemeye bırakılır. Tencereye sıvı yağ konulur ve yumuşayan domatesler eklenir 5 dakika kavrulur. Pul biber, kekik, maydanoz ve tuzu konularak tekrar çevrilir ve altı kapatılır.
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur. Kurulama işleminden sonra domatesleri istediğiniz boyut ve şekillerde dilimleyin.
Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.
Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Dilimlenen domatesler temiz bir bez serilmiş büyükçe bir siniye, kesik yüzü yukarı bakacak şekilde dizilir. Güneş gören temiz, kuru bir ortamda kurutulur. Kuruduktan sonra toz haline getirmeden bu şekilde de (cam bir kavanozda veya buzdolabı poşetinde serin bir ortamda) saklayabilir ve kullanabilirsiniz.
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri