Üstelik, lifli yapısı sebebiyle kuru elma, kabızlık sorununu çözebilmektedir. Ayrıca reflü, gastrit ve ülser de denilen mide yanması gibi rahatsızlıklara karşı da kuru elma etkilidir. Yoğun lif içeriği nedeniyle tok tutar ve bu nedenle kilo alma sorunu yaşayan kişilere önerilmektedir.
Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen elma aynı zamanda zayıflamaya da yardım eder. Düzenli olarak tüketilen elma kurusu bir antioksidan kaynağı olduğu için kansere karşı koruyuculuk oluşturur. Bağışıklık sistemini destekler ve özellikle soğuk kış günlerinde düzenli olarak tüketilmesi ya da çay olarak içilmesi önerilir.
Hazırladığınız elma kurusunu sade bir şekilde tüketebilir, üzerine toz tarçın veya bal dökerek tatlandırabilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş elmaları bitki çayı, hoşaf, tatlı ve pasta yapımında da kullanabilirsiniz.
Pişmiş veya haşlanmış elma, pektin içeriği sayesinde kolit, gastroenterit ve mide iltihabı gibi sorunları iyileştirmeye yardımcı olur. Haşlanmış elma ayrıca ishale karşı çok etkilidir.
Kuru elma kilo aldırır mı? Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kurutulmuş elma, düzenli tüketildiğinde, antioksidan olması sebebiyle kansere karşı koruyucu olabilmektedir. Kuru elma antioksidan olası sebebiyle, bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bu nedenle soğuk kış günlerinde, kuru elmanın yaklaşık 10 dakika kaynatılarak içilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bağırsakları çalıştırır, Elma kurusu aynı taze elmada olduğu gibi bağırsakları çalıştırır ve kabızlık problemini ortadan kaldırır ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Kurutulmuş elma, yaş elma kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen kurutulmuş üründür. Taze elma kurutulmadan önce yaklaşık %90 civarında su içerir. Kurutma ile üründeki bu su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 10-12 kg elma kullanılarak 1 kg kuru elma elde edilir.
✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir. ✓ Kabuğu soyulmadan pişirilen elma, bağırsakları aktif hale getirir ve yumuşatır.
Elma kurusu kalori detayları şu şekildedir: 1 dilim elma kurusu 15 kcal. 100 gram elma kurusu 209 kcal.
Kabızlığa Faydalı
Elmanın faydalarından biri de kabızlıga iyi gelmesi. 100 gramında 2 gram lif içeren bu lezzetli meyve, içerdiği çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor.
Kuru elma için bir bardak için bir tutam elma kullanın. Kaynattığınız suyun içine kuru elmaları bırakarak altını kapatın. 10 dakika demlenme süresi sonrasında çayınızı tüketebilirsiniz. Toz elma için bardak başına 1 tatlı kaşı elma tozu kullanmak yeterlidir.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Hafızayı güçlendirir, alzheimer'ı önler
Yapılan araştırmalara göre, elmanın düzenli tüketiminin, alzheimer gibi beynin işlevini etkileyen hastalıkların görülme riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Elma: B vitaminleri, potasyum ve fosfor deposu olan elma, sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda duygudurum bozuklukları yaşayan kişilerin günlük elma tüketmeleri depresyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Lif bakımından zengin elma, sindirime yardımcı olur ve midedeki rahatsızlıkların önüne geçer. Özellikle düzenli yeşil elma tüketimi, irritabl bağırsak sorunu, kabızlık ve ishale iyi gelir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri