İçinde kuru domates, kurutulmuş pırasa, kurutulmuş havuç , kurutulmuş maydanoz , kurutulmuş soğan , kurutulmuş kapya biber oluyor genellikle. Kullanıldığı yerlerde sadece çorbalar değil, kuru sebzeli pilav, kuru sebze kavurması yapıldığı gibi hamur işlerine de katılabiliyor.
Bisküvi kek, kraker gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir, Makarna, mantı ve erişte hamuruna katkı olarak yada ürünün içerisinde kullanılabilir, Kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanılabilir, Tarifler İçin Tıklayınız.
İçeriğindeki sebzelerin mevsimi olmadığında aromalarını kullanmak için tencere yemeklerine eklenebilir. Sahanda yumurta, omlet ve krep gibi kahvaltılıklarda karışık sebze kurusu kullanılabilir.
Haşlanan kuru sebzeler kavrulan soğanın üzerine dökülür ve güzelce karıştırılır. Üzerine 1 çay bardağı su ve baharatlar ilave edilerek bütün lezzetlerin birbirine geçmesi sağlanır. Suyu çekinceye kadar pişirilen yemeğimiz ılyınca servis tabağına alınır, tercihen sade veya sarımsaklı yoğurtla beraber tüketilir.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç kaynağa göre, susuz meyve, uygun şekilde hazırlanıp saklandığında beş yıla kadar dayanabilir. Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır.
Bütün malzemeleri yıkayıp süreçten geçirin düdüklü de 25 dakika (fasulye yumuşayıncaya kadar) haşlayın.
Kuru Sebze Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru patlıcanlar kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır. (dikkat edin fazla erimesin) Sonra süzgece alınarak suyu süzülür. Kağıt havlu üzerine de alarak suyunu iyice süzdürün ve kızgın yağda kızartın.
Zeytinyağlı kuru patlıcan yemeği veya kuru patlıcan kavurması ise yanına pirinç pilavı olmazsa olmaz. Dilerseniz pirinç pilavı yerine domatesli bulgur pilavı da yapabilirsiniz. Yanına cacık ve mevsim yeşilliklerinden salata ile kendinize veya misafirlerinize güzel bir menü oluşturabilirsiniz.
Sebzelerde var olan yüzde 80 ila 95 oranlarındaki suyun yüzde 20'lere düşürülmesi anlamına gelen kurutma işlemi, hem sebzelerin dayanıklılık süresini artırarak sonraki mevsimlerde yeniden pişirmek, hem de farklı ve orijinal lezzetler elde etmek için uygulanır.
sebze tozları tuzlu keklerin içerisinde kullanılabilir, sebze unları mantı, makarna, erişte hamuru içinde kullanılabilir, sebzeli makarna elde edilir. Tamamı katkılı un içerisinde kullanılabilir, tatlı veya tuzlu hamur işlerinde aroma ve renk verici olarak kullanılabilir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Tencerenin kabağını kapatıp, kısık ateş üzerinde sebzeleri yaklaşık 7-8 dakika pişirin. Son olarak kavrulan sebzelerin üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırıp, ocaktan alın. Hazırladığınız sebze soteyi sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Pişme Sırasını Önemsememek
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.
Sebzeleri sıcak suda 10 dakika bekletip, güzelce yıkayalım. Tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyip, yumuşayıncaya kadar haşlayalım ve suyunu süzelim.
Patlıcan ve biberleri ince uzun doğrayıp tencereye ekleyin ve birkaç dakika sürekli karıştırarak kavurun, Suyunu ve tuzunu ekleyip kapağını kapatın, Kısık ateşte 5-10 dk. daha pişirip ateşten alın, Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.
Bir kapta zeytinyağı, kekik, biberiye, tuz ve karabiberle birlikte bütün doğranmış sebzeleri iyice harmanlayın. Kullanacağınız tepsinin altına yağlı kağıt serin. Bir tavanın içine zeytinyağı, domates ve sarımsakları ekleyin ve kavurun. Hazırladığınız tepsiyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Damak tadınıza göre tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve kırmızı pul biber ekleyin. 1 su bardağı kadar ılık su döküp, tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Sebze Kavurma Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 48 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 125 gramlık miktarında Sebze Kavurma 60 kalori bulunmaktadır. * Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır.
Öncelikle domatesleri üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip iyice haşlayın ve blendırdan geçirin. Tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyup eritin. Unu ilave edip hafifçe kavurun. İki bardak soğuk su koyup kaynayana kadar hızlıca karıştırın ki topaklaşmasın.
Nohut ve tavuğu haşladıktan sonra tavukları küçük parçalara ayırın. Tavuk suyuna erişteleri, tavukları ve haşlanmış nohudu ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Tüm malzemeler yumuşayınca tereyağı ve naneyi çorbanızın üzerine gezdirip ocaktan alın. Çorbanız hazır, hemen servis edebilirsiniz.
Soğanı, pirinci, havucu ve patatesi rendeleyip kaynayan suyun içine atın bir süre pişirin. Havuçlar ve patatesler yumuşayınca hazırladığımız topları yavaş yavaş kaynayan suya bırakın (dikkat su çok hızlı kaynarsa toplar parçalanabilir). 15-20 dk kadar kısık ateşte kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri