Ürün Açıklaması Kars ve Ardahan illerinde tamamen doğal yöntemler ile yetiştirilen köy kazları buğday ve arpa ile beslenir. Özellikle kış aylarında kar yedikten sonra geleneksel usullerle kesilerek kaya tuzu ile tuzlanır ve ayazda kurumaya bırakılır. Tamamen doğal ortamda beslenen kazlarımız organik ve lezzetlidir.
İyice yıkanıp temizlenen Kaz kurusu tuzlu olduğu için akşamdan bir kaç kere suyu değiştirilerek ıslatılır. Tencereye yerleştirilen kazın üstüne 2 litre su, Defne yaprağı, soğan, karabiber konularak düdüklü tencerede 40-45 dakika yada normal tencerede yaklaşık 2-2. 5 saat iyice pişirilir.
Ortalama bir kurutulmuş kaz eti 2.5 kg ile 3 kg ağırlığında gelir. Ancak 4 kg gelen kurutulmuş kazlarda vardır. Kaz etinin kilogram olarak fazla olması daha fazla etinin olmasını ve etin daha lezzetli olmasını sağlar.
İlk kar yağdığında ise kesilip tüyleri, içi alınıyor, bütün olarak tuza ve baskıya yatırılıyor. Ardından 1 ay süreyle dışarda asılarak kurutulup derin donduruculara atılıyor. Kaz, buzdolabında 12 ay bozulmadan kalabiliyor.
KAZ ETİNİN KİLOSU 80 TL
"Bu sene kesilen, kurutulan kazlarımız yaklaşık 2,5-3 kilo geliyor. Kazın tanesini 180-250 liradan satışa sunduk.
İlgili 45 soru bulundu
Soğuk hava eşliğinde kurutulur. Bizim kazlarımız doğal beslenirler. Kars'ın yayla havasını solurlar. Kasım ayında kesilir, aralık ayında kurutulur, ocak ayında da yenilmeye başlar.
- İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir. - Vücut içi organların performansı için B vitamini kompleksine ihtiyaç vardır. Kaz eti B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. - Kalsiyum deposu olduğundan kemik ve diş sağlığını güçlendirir.
Tuzlanan kazlar ipe asılarak yaklaşık 10 gün soğuk havada kurumaya bırakılır. Kurutulan kazlar parçalanarak derin dondurucuda saklanabilir. Kaz eti tuzlanarak bekletildiğinde eti daha lezzetli olur.
Asılan yer o meşhur soğuğu ve ayazını görecek bir konumda oluyor. Tuzlanmış kazlar 40 gün kadar ayazda kurutuluyor, sonra da buzluklarda pişirilecekleri günü bekliyor. Diğer seçenekte kazların derin dondurucularda saklanması ve istenildiğinde çözdürülüp kullanılmasıdır.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Emden birinci sınıf yemeklik kazdır. Emden kaz ırkının beyaz olan tüyleri diğer kazların tüylerinden daha değerlidir.
Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir. Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır.
Kaz etini temizleyin ve tuzlayarak serin bir yerde 2 gün dinlendirin. Kurutulmuş kaz etini, kaynar suda 2 dakika bekleterek tuzundan arındırın. Daha sonra eti düdüklü tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Kaz etini düdüklü tencerede, ortalama 35 dakika pişer.
Sağlık olarak oldukça faydalı bir et olan kaz eti, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Her ne kadar lezzetli bir et olsa da istenmeyen kokusu vardır. Bu yüzden bolca tuzlamak ve doğru yöntemlerle pişirerek kokusunu gidermek gerekiyor.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür. - Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Kars'ta kazlar eylül ayında karın ilk düştüğü günlerde kesilir temizlenip fazla tüyler ütüldükten sonra tuzlama işlemi yapılır. Bol tuz ile Tuzlanan kazları ipe takarak 3-5-10 gün soğuk havada kurutmaya bırakılır.
Kazlar kesildiğinde önce gerçek bir kaz ciğeri, taşlığı, yüreği, boyun kanat ve baş ayak şöleni yaşanıyor yörede. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kars 'ta da kazın yağıda çok değerli. Yukarıda özellikleri belirtilen Kars kazının temizlenmiş baş-ayağıdır. Pişirilme sonrası çok lezzetli olur.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kars yöresinin en meşhur yemeklerinden biri şüphesiz kaz etidir. Yanına da yağı ile bir bulgur pilavı yapılır ki enfes!!!
Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın. Tencerede kalan suyu lavaboya dökün. Tencereye kazların üstünü kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakın.
Tekli doymamış yağ asitleri içeren kaz eti, inme, kalp krizi ve ateroskleroz benzeri kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri