Kurutulmuş papatyaları, papatya çayı yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz, farklı bitki çayları yapımında aroma katmak için 3-4 adet ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş papatyayı sıcak suyun içinde bekletin. Su soğuduktan sonra süzün.
En yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesidir. Bunun için papatyaların kurutulması gerekir. Ayrıca solunum yollarını açmak için buğu olarak kullanılabilir. Ağız ve cilt yaraları için ise kompres olarak uygulanabilir.
Papatya çayı, kurutulmuş çiçek kısımlarının kaynar suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanır. Çay için, hazır poşet çay veya kurutulmuş çiçek formlarını tercih edebilirsiniz. Papatya kaynar suda 5-10 dakika kadar demlendikten sonra, içilebilir derecedeki bir sıcaklığa kadar soğumasını beklemelisiniz.
Suyu ocakta kaynatın. Ardından aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz kurutulmuş papatyaları kaynamış suyun içine atın. 3 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından çayı süzgeçten geçirip çiçek kısımlarını süzün.
İlgili 33 soru bulundu
Kurutulmuş Papatya 1 kg Fiyatı 159,09 TL.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Papatya çiçekleri haziran ve ağustos aylarına açar. Bu dönemde toplanan çiçeklerin kurutma işlemi bekletilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde içeriği bozulur.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Papatya çayı etkileri arasında sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması, ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin papatya çayını tercih etme sebeplerinden biridir. Özellikle asabiyet sorunu yaşayan kişilerin günde 1 fincan papatya çayı içmeleri, sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Ciltteki tüm lekeler ve güneş yanıkları için oldukça etkili bir tedavi sunuyor. Antiseptik özelliği sayesinde sivilce, yara ve morlukların hızlıca iyileşmesini sağlıyor. Cildi ölü hücrelerden temizleyen papatya, cilt renginin açılmasını sağlıyor. Bu nedenle cilt beyazlatma yöntemleri arasında sıklıkla kullanılabiliyor.
Papatya Çayı Mideye Zararları
Papatya çayı her ne kadar sağlıklı bitki çayları arasında yer alsa da fazla tüketim sonucuna olumsuz etkilere yol açabilir. Papatya çayından gün içinde 2 fincandan fazla tüketim yapılırsa sindirim sistemi olumsuz etkilenir. Bu da mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
Papatya yağının yapımı için öncelikle papatya yaprakları ayrılır ve çok ince olacak şekilde kıyılır. Bir kavanoz yarısına kadar su ile doldurulup geri kalan kısmına ize saf zeytin yağı doldurulur. Sonrasında ise elde edilen zeytinyağlı su karışımının içerisine ince bir şekilde kıyılmış olan papatya yaprakları eklenir.
Papatyanın çayında çiçeklerin kurutulması gerekmektedir. Bitkinin kökü veya gövde kısmının tüketilmesi zararlıdır.
İkinci yöntem ise sadece birkaç dal kurutmak isterseniz bir papatyaları yıkadıktan sonra peçeteyle kurutun. Daha sonra bir kitabın içine koyup kurutma işlemini yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise papatyaları yıkadıktan sonra mikrodalga fırının içine bir tabakta dizin. Daha sonra fırını 3-4 dakika çalıştırın.
Papatya Çayı Yüze Sürülür Mü? Papatya çayı içeriğindeki bileşenler ile direkt olarak yüze tonik olarak kullanılabilir. Yüze kullanımında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Doğal bir tonik içeriği olarak cildin temizlenmesi ve gözeneklerin hava alması için önemli bir bitki çayıdır.
Papatya çayı zayıflatır mı? Papatya çayının zayıflama üzerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Ancak antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı olarak vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlayabilmektedir.
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
- Bir avuç dolusu kuru papatya ile beraber 2 bardak su kaynatılmalıdır. - Kaynayan su rengini aldıktan sonra ortalama 10 ya da 15 dakika kadar soğumaya bırakılmalıdır. - Bu şekilde hazırlandıktan sonra papatya suyu saça sürülmek suretiyle güneşte kurumaya bırakılabilir.
Papatya suyu saç rengini açması ile biliniyor. Bu bilgiyi bir de papatya suyu sakal rengini de açar bilgisi ile zenginleştirebiliriz. Boyanmamış sakalda uygulanan papatya suyu, sakal rengini bir ton açabilme özelliğine sahiptir.
Cilt Beyazlatan Papatya Maskesi
1 fincan kaynamış su içerisine 3 tatlı kaşığı papatya çiçeği atarak demleyin. Ardından süzerek suyunu ayırın, suyun içerisine 1 yemek kaşığı gül suyu ve bal ekleyin. Krem kıvamını alana kadar karıştırın. Temizlediğiniz cildinize uygulayın ve yaklaşık 15 dakika bekleyin.
Latince adı 'Chamomillae Romanae' olan Papatya, papatyagiller familyasındandır. Dünyanın en kalabalık çiçekli bitkiler familyasıdır. Sadece Türkiye'de 1156'dan fazla türü bulunur. Anavatanı Avrupa'dır.
Hoş kokan ve yabani bir bitki olan papatyanın kurutulup kaynatılması ile elde edilen suya papatya kürü denilmektedir. Güçlü bir antidepresan etkisine sahip olmasının yanında sinüzite karşı da çok etkili maddeler içerir.
Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri