İyi bir köpük elde etmenin en iyi yolu mümkün olduğunca taze sütten geçer. Sıcak süt, soğuk sütten daha fazla köpürür. Eğer maksimum miktarda köpük elde etmek istiyorsanız, sütü 60-68 dereceye kadar ısıtın. Fakat kaynamamalıdır, dikkat edin!
Sütün derecesi yaklaşık 60°C'ye ulaşana kadar köpürtmeye devam edin. Sütlük artık el değmeyecek bir sıcaklığa geldiğinde ideal ısıya ulaşmış olursunuz.
Sütü hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde köpürtebilirsiniz. Sıcak süt, cappuccino, macchiato ve latte için idealdir. Soğuk süt ise ice latte ve frappe yapımında kullanılabilir. İnsan gücüyle yapılan köpürtmelerde, buzu sonradan eklemek daha iyi performans almanızı sağlar.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
İlgili 16 soru bulundu
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür. Süt bazlı yapılan kahve çeşitlerinde sütün tadını korumak ve uzun ömürlü köpük oluşturmak için özel üretilmiştir.
Köpürtme işlemi esnasında sıvı (taze) sütü maksimum 70 derecede ısıtın, daha fazla sıcaklık sütün karamelize olarak kokmasına ve kahve tadını olumsuz etkilemesine sebep olacaktır.
Kavanoz ile Çalkalama Yöntemiyle Süt Köpüğü Nasıl Yapılır? French Press'iniz yoksa da üzülmeyin French Press kadar etkili olmasa da bir kavanoza 1/3 oranında süt koyup çalkalarsanız yine hatırı sayılır bir köpürtme elde edersiniz. Çalkalama ne kadar hızlı olursa köpükler o kadar incelir.
süt taze olduğunda gliserol daha büyük bir yağ kitlesinin omurgası olarak kalır. ancak çeşitli etmenler onun omurgalık görevinden alıkoyup, serbest dolaşmasına izin verebilir. serbest gliserol kabarcıkların patlamasına neden olarak, köpürme sürecini çok etkili bir şekilde keser.
Sütünüz ısınınca sütü temiz bir french pressin içine aktarın ve pistonunu aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayın. Bu işlemi süt köpükleri koyu bir kıvam alana dek devam ettirin. Eğer süt köpürtücü çubuklardan kullanacaksanız yine süt köpüğü bolca olana dek köpürtün.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
French Press, zengin aromalı dolgun gövdeli kahvenin yanı sıra bol miktarda kabarık süt köpüğü yapmada da kullanılabilir.
Sütün 45 derece olduğunu nasıl anlarız? Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir.
Süt Köpürtücü Ürünleri
Elektrikli modeller sadece mükemmel köpük yapmakla kalmaz sütünüzü en ideal oranda ısıtmanızı da sağlar.
Her süt kaynatışınızda bir kabın içine kaymakları toparlayın ve buzdolabında dondurun. Oda sıcaklığında buzlarını çözdürüp, çırpıcı yardımıyla hafifçe çırpın. Çok çırparsanız tereyağı elde edersiniz, az çırparsanız süt kreması.
Pratik şekilde ve tam kıvamında espresso elde etmek için Cafissimo kapsüllü kahve makinelerini de kullanabilirsiniz. Cappuccinonun sütünü ve köpüğünü hazırlamak için ise süt potuna aldığınız soğuk sütü 65°C'ye kadar ısıtın.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Kahvenin İçme Sıcaklığı
Sıcak içecekler, dışarıda genelde 70℃ ile 85℃ arasında sıcaklıklarda servis edilir. Kahve severler ise ideal kahve sıcaklığının 60℃ +/- 9℃ olduğunu söylüyorlar.
Süt köpüğü nasıl yapılır? Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtme de en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da french press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri