Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Taze kuşburnu yapılırken 10 dakika kaynatılması gereklidir. 10- 15 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Kuşburnu çayı günde 2 kez tüketilebilir. Kuşburnu Çayı Zayıflatır mı?
Farklı aromalarla lezzetlendirmek için tarçın ve elma kurusu da kullanabilirsiniz. Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır.
Ülkemizde sıklıkla çay ve marmelat olarak tüketilen kuşburnu; zengin antioksidan içeriği sayesinde eklem ağrılarına, kolesterole, kalp ve cilt sağlığına iyi gelebiliyor. İçeriğinde yağ yakma özelliğine sahip tilirozid antioksidanını bulunması ise kilo vermeye yardımcı olabiliyor.
Midenin asit düzeyinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan kuşburnu çayı aç karnına içildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önleyebilir.
Sağlıklı bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde 60'ı, sağlıklı bir kadının ise vücut ağırlığının yüzde 50'si sudan oluşur. Hepimiz suyun sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz fakat yeteri kadar su içiyor muyuz? Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir.
İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
Evet, hazırladığının kuşburnu çayını ertesi günde ısıtarak içebilirsiniz.
Vücutta doğal antibiyotik etkisi yaratacak bu çay için ihtiyacınız olan 1 litre su, 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu, ve 1 su bardağı ıhlamur. Suyu bir kaba koyarak kaynatın. Üzerine duru suda iyice yıkanmış olan kuşburnunu suya ekleyin. Hemen ardından ıhlamuru ilave edin.
Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Kuşburnu çayını kurutulmuş kuşburnu ile yapabileceğiniz gibi taze kuşburnu kullanarak da yapabilirsiniz. Taze kuşburnu çayını da aynı şekilde 10-15 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde kaynatıp, kaynattıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirip, sıcak olarak içebilirsiniz.
Mutfaklarımızda yer alan bitki ya da meyve çaylarında bu bölüm kullanılır. Gülgiller familyasının bir üyesi olan kuşburnu, güzel kokusuyla dikkat çeker. Orman açıklıkları ya da kayalık bölgelerde daha çok yetiştirilir. Kuşburnu, Anadolu kültüründe kurutulmuş olarak ya da doğrudan taze şekilde tüketilir.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Kuşburnu, güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin olduğundan ödem söktürücü, şişlik giderici bir etki oluşturmayı da başarıyor. Böyle bir sorunu olanlara günde 1 su bardağı kuşburnu çayı öneriliyor.
Kuşburnu tansiyonu yükseltir mi diye düşünerek tedirgin olanlara tersine kuşburnunun kan basıncını düzenleyerek tansiyona iyi geldiğini söyleyebiliriz. Kalp çarpıntısını da geçiren kuşburnu tansiyona da fayda sağlamaktadır.
- Kuşburnu veya kuşburnu çayının çok fazla tüketilmesi halinde; ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları, yorgunluk, kabızlık, uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
Kansızlığa iyi gelir
Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Kuşburnu taze olarak demlenebilir, sunumlarda kullanabilir. Özellikle kuşburnu kurusu ile yılbaşında harika, şık sunumu olan sofralar hazırlanabilir. Bunun yanı sıra kuşburnu kurusu yapısı sayesinde her mevsim rahatlıkla tüketilebilir.
Kuşburnu; ıhlamur, hibiskus, zencefil, papatya gibi bitkilerle beraber tüketilebilir. Özellikle kuşburnu hibiskus çayı kırmızının en güzel rengini alarak hem sağlığına sağlık katacak hem de göz zevkini arttıracak bir karışım olabilir.
Kuşburnu çayı yaparken dikkat!
Öyle ki limonun 60 katı kadar C vitamini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri