Kustuktan sonra ne yenir ne içilir sorusunun ilk cevabı şüphesiz su. Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Peki kustuktan sonra su içmek vebaya neden olur bilgisi doğru mudur? Hayır doğru değil. Soruda seninde belirttiğin gibi vebaya bulaşıcı ve hastalık yapan mikrop neden olur. Eğer içtiğin suyun içinde bu mikrop yoksa kusmadan öncede kusduktan sonrada içsen hastalığa yakalanmazsın.
Kusma olayı vücutta su kaybına neden olur ve bunun için vücuda takviye yapmak önemlidir. O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur.
İlgili 24 soru bulundu
Tıpkı mide bulantısı gibi kusma da kendi başına bir hastalık değildir. Aynı zamanda kusma tek başına zararsızdır ve vücudun kendisini düzeltmek için verdiği bir tepkidir. Ancak daha ciddi bir hastalığın işareti de olabilir. Hem kusma hem de mide bulantısı birden fazla tıbbi durumun belirtisi olabilirler.
Kustuktan sonra midenizi rahatlatmak için etkili tavsiyeler arıyorsanız kusar kusmaz değil, mideyi bir süre dinlendirdikten sonra uygulamanız daha sağlıklı olacaktır. Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir.
Kusmaya karşı önlem almak için bir bardak elma suyu içine bir çay kaşığı kadar zencefil ekleyin ve bir iki küp buz ile bu içeceği tüketin. Midenizin rahatladığını ve bulantı hissinin kaybolduğunu görebilirsiniz. Zencefil İbrahim Saraçoğlu'nun kusma için tavsiye ettiği bir bitkidir.
Hiç sebep yokken ayda bir iki defa kusmak bile çok yararlıdır. Mide kaslarınız, asit bezleri güçlenir. Safra keseniz, karaciğer ve böbrekler dahi temizlenir. Özellikle A ve AB kan gurubunda iseniz buna daha da özen gösterin.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
kustuktan sonra sabunu köpürtüp, köpükleri ağzınıza bir miktar doldurup çalkalayınız. sanki hiç kusmamış gibi, yeniden doğmuş gibi olacaksınız. çünkü sabun bazik maddedir ve ağzınızdaki asiti nötralize eder. hayırlı kusmalar. klozete kustuktan sonra ağzı su ile çalkalayıp, yüzümüzü yıkamamız gerekmektedir.
Kusma ve ishal nedeniyle vücutta su kaybı olması normaldir. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Karna konulan sıcak su torbası mide üşütmesine iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Özellikle eğer mide üşütmeniz iki gün içinde geçmiyorsa, bir doktora gitmenizde fayda var.
Genellikle mide gribi ya da mide üşütmesi olarak bilinen viral gastroenterit, virüslerden kaynaklanan bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Mide gribi çeşitli virüslerden kaynaklanır ve genellikle enfekte bir kişiyle temas ettikten veya kontamine yiyecek veya su tükettikten sonra gelişir.
Tuzlu ayran verdiğiniz takdirde mide önemli ölçüde yatışır ve herhangi bir şekilde mide bulantısı şikayeti kalmaz. Bu şekilde mide bulantısını önleyebilirsiniz. Tuzlu ayran ayrıca kusmayı da engeller ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Hiç sebep yokken ayda bir iki defa kusmak bile çok yararlıdır. Mide kaslarınız, asit bezleri güçlenir. Safra keseniz, karaciğer ve böbrekler dahi temizlenir. Özellikle A ve AB kan gurubunda iseniz buna daha da özen gösterin.
Bulantıya tükürük salgısında artış, baş dönmesi, terleme, yutma güçlüğü, soluk beniz, başını kaldıramama, kalbin yavaş atması, tansiyonun düşmesi, vücut ısısında değişiklikler ve çarpıntı eşlik edebilir. Kusma, mide içeriğinin kuvvetli bir refleksle yemek borusu ve ağız yoluyla dışarıya atılmasına denir.
Kusma yöntemleri arasında en iyi sonuç veren yöntemler şu şekildedir; Diş fırçasıyla dil arkası fırçalanmaya çalışılır. Yumurta beyazıyla gargara yapmak. Hardal ve suyu karıştırarak yutulur.
Yineleyici biçimde istemli olarak kusma (bilerek kendi kendini kusturma) ise genellikle bulimiya adı verilen ruhsal kaynaklı bir bozukluktan kaynaklanır. Bulimiyanın özelliği zaman zaman aşırı derecede ve gereksiz yeme arzusunun duyulmasıdır.
Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri