Türkiye'de ilk petibör bisküvi Ülker tarafından 1944 yılında İstanbul Eminönü'nde kurulan Ülker Bisküvi fabrikasında üretilmiştir.
Peki, Ülker Pötibör nasıl doğdu? Pötibör, Asım ve Sabri Berksan kardeşlerin, 'Ülker' markalı ilk ürünü. 'Pötibör' bisküvilerinin üretimine, Milli Şef döneminde, Sabri Berksan'ın 24. doğum gününe rastlayan 16 Eylül 1944'te başlandı.
1870 civarında Belçikalı usta fırıncı Edouard de Beukelaer tarafından icat edildi ve başlangıçta le petit prince fourré ("küçük, dolu prens") olarak adlandırıldı.
1944 yılında Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi. İlk ürün olan pötibör hala tüketicinin en sevdiği ürünlerden. 1972 yılında modern çikolata fabrikası yatırımı başladı ve bu fabrika 1974 yılında Ülker markalı ilk çikolatayı üretti.
Fransızca biscuit ""çifte kavrulmuş", iki kez pişmiş kurabiye" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bis "iki kez" ve Fransızca cuit "pişmiş" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Fransızca sözcük Fransızca cuire "pişirmek" fiilinden türetilmiştir. )
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de Ticari Üretim
Türkiye'de ilk petibör bisküvi Ülker tarafından 1944 yılında İstanbul Eminönü'nde kurulan Ülker Bisküvi fabrikasında üretilmiştir. Eti 1962 yılında petibör bisküviyi üretmeye başlamıştır.
Kakaolu olması nedeniyle siyah bir bisküviye sahip olan bu ürün adını, İspanyolca siyah anlamına gelen Negro kelimesinden aldı. Fakat Negro ismi zaman içinde ayrımcı bir anlam kazandı. İnsanları ten rengine göre sınıflandırmak amacıyla kullanıldığı için ETİ, bu ismi değiştirme kararı aldı.
Fransızca petit-beurre "bir tür bisküvi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca petit "küçük" ve Fransızca beurre "tereyağı" sözcüklerinin bileşiğidir.
Eti, Eti Gıda A.Ş. adıyla 1962 yılında Firuz Kanatlı tarafından Eskişehir'de kurulmuştur. Bisküvi, kurabiye, kek, turta, çikolata, gofret, bebek maması ve hazır gıda ürünleri alanlarında üretim yapmakta olup Eti firması, logo olarak Hitit Güneşi'ni kullanmaktadır.
Eti'nin kurucusu ve onursal başkanı Firuz Kanatlı 1932 yılında Eskişehir'de doğdu. Ailesi onun eğitimine çok önem verdi. Firuz Kanatlı, Eskişehir'de başladığı eğitim hayatına Galatasaray Lisesi ve İsviçre Cenevre Üniversitesi'nde devam etti. Eğitimini tamamladıktan sonra Eskişehir'e geri döndü.
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
1944 yılında Eminönü Nohutçu Han'da küçük bir atölyede Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi ve kısa sürede tüketicinin beğenisini kazandı. Ülker Pötibör halen Türkiye'nin en sevilen bisküvi markalarından biri olma özelliğini taşıyor.
Eti, Onursal Başkanımız ve Kurucumuz Firuz Kanatlı'nın, projesini kendi elleriyle çizdiği ilk tesisle 1962 yılında üretime başladı.
“Diyette petibör bisküvi yenir mi?” sıklıkla sorulan bir soru. Petibör bisküvi kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle şeker hastalarına ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlere önerilmemektedir.
Gluten,süt,sülfit içerir.Eser miktarda yumurta, fındık ve soya içerebilir.
Bisküvi hamurunun içerisinde hava kabarcıkları bulunur.
Fabrikalar da her bisküvi hamuruna özel makine ile delik açılır. Bu sayede bisküviler hem kırılmaz hem de pişerken dağılmazlar.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Uzmanlara göre Türkiye'nin en iyi eti Çanakkale'nin Biga ilçesinden çıkıyor.
Eti'nin en çok satan ürünlerinden biri olan 'Negro', yeni adıyla raflardaki yerini aldı.
Buğday Unu (Gluten içerir), Şeker, Bitkisel Yağ (Palm, Ayçiçek, Pamuk, Kanola), Yağsız Pastörize Süt %6, İnvert Şeker Şurubu, Kabartıcılar (Amonyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Hidrojen Karbonat), Tuz, Aroma Verici, Un İşlem Maddesi (Sodyum Metabisülfit). ALERJEN BİLGİLERİ: GLUTEN İÇERİR, SÜLFİT İÇERİR, SÜT ÜRÜNÜ İÇERİR.
Buğday Unu (Gluten içerir), Şeker, Bitkisel Yağ (Palm, Ayçiçek, Pamuk, Kanola), Yağsız Pastörize Süt %6, İnvert Şeker Şurubu, Kabartıcılar (Amonyum Hidrojen Karbonat, Sodyum Hidrojen Karbonat), Tuz, Aroma Verici, Un İşlem Maddesi (Sodyum Metabisülfit).
Marka ismi olarak İtalyancada siyah anlamına gelen ve tüketicilerimiz nezdinde bisküvimizin yoğun kakaolu içeriğini öne çıkaracak “Nero” ismiyle devam etme kararı aldık.
Nigger, özellikle İngilizce konuşulan bazı ülkelerde Afrika kökenli siyahi insanlar için kullanılan aşağılayıcı bir terim. Negro (siyah) sözcüğünden gelir.
19. yüzyılda afrikalı kölelerin güney amerika eyaletlerinde özellikle alabama'da köle olarak çalıştırılınca amerikalı toprak sahipleri kendilerine aşağılama deyimi olarak kullanırdı. tam çevirisi 'zincirli siyah pis köle' anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri