Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Terazi: Dengelenmiş kuvvetlerle kütle ölçümü yapmaya yarayan araç.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ KÜTLE: Madde miktarı demektir. Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
İlgili 24 soru bulundu
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Multimetre, takometre, turmetre, voltmetre, mikrometre, menzil bulucu, lazer metre, ışık ölçer, kalınlık ölçer, direnç ölçer, kablo takip, inşaat lazeri, cetvel, metre, kumpas, komparatör, güneş enerjisi ölçer, ağırlık ölçer, terazi, nem ölçer, ses ölçer çeşitleri olup, birkaçının ne işe yaradıklarından sizlere ...
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Dolayısıyla çoğu zaman farklı amaçlar için kullanılırlar ve ölçtükleri şey aslında tam olarak aynı değildir. Baskülün ölçtüğü değişkene, yani yer çekimi nedeniyle aşağı uygulanan kuvvete ağırlık adı verilir. Dolayısıyla “Baskül kütle mi ölçer ağırlık mı?” sorusunun yanıtı ağırlık şeklindedir.
Dinamometreler kuvvet ve ağırlık ölçmektedir. Ancak kütle ve ağırlık kavramları oldukça karıştırıldığından dolayı kütle ölçümü yaptığı da çoğu insan tarafından düşünülmektedir. Ancak düşünülenin aksine dinamometreler kütle ölçümü yapmamaktadırlar. Kütle ölçümleri terazi vasıtasıyla yapılabilmektedir.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Taşların özgül ağırlıkları genellikle 2,5-3 gr/cm3 aralığındadır. Bununla birlikte çok daha hafif taşlar (örneğin pomza taşının özgül ağırlığı 1 gr/cm3 civarındadır) veya çok daha ağır taşlar da bulunur (demir cevherinin özgül ağırlığı 5 gr/cm3 değerini aşabilir).
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Elektriksel ölçmede de çeşitli ölçme birimleri bulunmaktadır ve bu değerleri ölçmede çeşitli ölçü aletlerinden faydalanılır. Bunlardan bazıları, ampermetre, voltmetre, ohmmetre, elektromekanik avometre (anolog avometre), dijital avometre cihzlarıdır.
Elektronik terazinin kullanımı , bilimsel ve farmasötik araştırmaları, fırınları ve kimyasal laboratuvarları içerir. Basitçe söylemek gerekirse, bir nesnenin kütlesini kesin olarak belirlemek için kullanılan bir tür ölçüm ölçeğidir.
Bu tanımdan hareketle 10 kg kütleli cismin ağırlığının 98 N olması gerektiğini bulabiliriz. o halde ağırlık bulunurken kütle ile yerçekimi alan şiddeti çarpılmalıdır. Kütle m ile sembolize edilir. Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir. Bu doğrultuda farklı ağırlığa sahip olan yapıları o şekilde davranma çevirmek mümkün. Aynı zamanda gram üzerinden de yeni kilograma çevirme işlemi yapılabilir.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
Öncelikle maddeleri ölçebilmek için bazı araç ve birimler kullanırız. - Kütlemizi ölçebilmek için kilogram kullanılır. - Uzunluk ölçümü yapabilmek için ise metre kullanılır. - Sıvıları ölçmek amacıyla ise litre kullanırız.
Bir cismin ağırlığı kutuplarda daha fazla ölçülürken ekvatorda daha az olarak ölçülür.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri