Kütlenin formülü için öncelikle hacmin formülünden bahsedilmek gerekir. Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Kütle merkezi, bulmaya çalıştığınız kütle merkezinin ortasında bulunduğu kütlelerin toplamını alarak ve bunları konumlarıyla çarparak hesaplanabilir. Daha sonra bu değerleri toplayıp ayrı ayrı kütlelerin toplamına böleriz.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Birim hacim olarak 1 cm3, kütle birimi olarak da g alınırsa, yoğunluk birimi g/cm3 olur. Bir maddenin kütlesi (m) ve hacmi (v) olarak alındığında ;o maddenin yoğunluğu (d), d=m/v bağıntısı ile bulunabilir.
Bir cismin ya da maddenin kapladığı alana hacim denir, hacim hesaplaması yapmak için birden fazla yol vardır ama bu hesaplama yöntemleri maddenin hallerine göre değişmektedir. Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Kütle genel olarak bir şeyin ne kadar ağır olduğu olarak düşünülebilir. Kütle ilk durağanlık, karşı taraftan başka bir kuvvet etki etmediği sürece cismin sabit hızını koruma eğilimi, özelliğidir. Isaac Newton'un 327 yaşındaki hareket yasasının en önemli formülü F = ma'dır.
Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır. Gazların kütle ölçümü: Diğer maddeler gibi gazların da kütlesi bulunur.
Cismin ağırlığını hacimlerine bölerek yoğunluklarını hesaplamak mümkündür. Dünya içinde bir cismin kapladığı alana karşı gelen kütlelerine, öz kütle yani yoğunluk ismi verilmektedir. Cisimlerin yoğunlukları farklılık gösterir. Aynı maddenin katı hali sıvı haline oranla daha yoğundur.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır.
Her maddenin belli bir hacmi ve kütlesi bulunur. Bazı araç ve gereçler kullanılarak bu maddelerin kütle ve hacimleri ölçülebilir.
Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir. Bu yüzden hız arttıkça kütle artar ve kütleli bir cisim asla ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir. Sıvı ve gazların kütleleri nasıl ölçülür? Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir.
Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
Özkütle hesaplamak için fizikte özkütle formülü kullanılır. Özkütle formülü d=m/v şeklindedir. Burada d özkütlenin g/cm³ cinsinden değerini ifade eder. m gram cinsinden kütleye, v ise cm³ cinsinden hacme denk gelir. Dolayısıyla özkütle kütle/hacim formülüyle kolaylıkla hesaplanabilir.
Özkütle birim hacimdeki kütle miktarıdır. Özkütle (d) = kütle (m) / hacim (v) şeklinde hesaplanır.
Gönderinizin Hacimsel Ağırlığını Hesaplama
Gönderimiz 120 cm uzunluk, 80 cm genişlik ve 50 cm yükseklik olmak üzere iki koliden oluşmaktadır. Formül: ( ( U x G x Y, santimetre cinsinden) / 6.000 ) x paket sayısı( ( 120 x 80 x 50 ) / 6.000 ) x 2 = gönderimizin hacimsel ağırlığı 160 kg'dır.
Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir.
Örneğin Dünya'nın yerçekimi ivmesi 9.8 N/kg dır. Demekki kütlesi 1 kg olan bir cismin dünyadaki ağırlığı 9.8 N (9.8 Newton). Bu tanımdan hareketle 10 kg kütleli cismin ağırlığının 98 N olması gerektiğini bulabiliriz. o halde ağırlık bulunurken kütle ile yerçekimi alan şiddeti çarpılmalıdır.
Formülü m/v yani kütle/hacimdir. Sabit sıcaklık altında saf bir maddenin kütlesi ile hacmi orantılıdır. Kütle/hacım oranı yoğunluğu verir ve yoğunluk saf maddeler için sabit sıcaklık ve basınç altında sabittir.
Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri