Her bir kütükten en az 15 günde bir ürün alınabilir. Yani bir kütükten yaklaşık 4 kilo mantar elde edilebilirsiniz.
Mantar kompostu ortalama 20 gün sonra ilk hasatlarını vermeye başlar.
Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
Mantarın ortalama 20 günlük kuluçka süresi vardır. 20 gün boyunca büyüme ve olgunlaşma gerçekleşir. 20. gün sonunda yaklaşık 15 gün boyunca ürün verme dönemi açılır. Bu demek oluyor ki; istiridye mantarı ortalama 30 gün içinde yetişebilir.
Kültür mantarı kaç günde yetiştirilir? Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Mantarlar özellikle yağmurdan sonra bir anda ortaya çıkan ve hızlı büyüyen organizmalardır.
Kültür Mantarı Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kompostu evinizde yapıyorsanız oluşumu yaklaşık 30 gün gibi bir sürede gerçekleşmektedir. Mantar ekimi yapıldıktan sonra 18 ile 20 gün arasında kuluçka dönemi vardır. Bu dönemden yaklaşık 15 gün sonra da mantarlar hasat edilecek büyüklüğe gelecektir.
İlk mantar kuluçka dönemi bittikten sonra 5-6 gün içinde toplanabilir hale gelir ve 10 gün içinde tüm mantarlar toplanır. İlk ürün döneminde o komposttan toplayacağınız tüm mantarın yaklaşık %40'ını toplamış olursunuz. İlk hasat döneminin ardından 10 günlük bir bekleme dönemi olur ve bu sırada hiç mantar çıkmaz.
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
Sandwiç panellerle istiridye mantarı üretim tesisleri kuruyoruz. Tabii ki bu kurulumların maliyetler de yüksek olmaktadır.100 m2 bir tesis 120.000 TL gibi rakamlara maliyeti olmaktadır.
Türkiye'de özellikle Konya ve Şanlıurfa civarında yetişen keme mantarı, kumi otu ile beraber mikorizal şekilde yaşayan bir mantar türü olarak öne çıkmaktadır. İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda yetişen bu mantar, toprak yüzeyinde meydana gelen çatlaklarda ortaya çıkmaktadır.
Saçak Mantarı Özellikleri
Yaz aylarının sonralarına doğru yetişen bir mantardır.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Keme mantarı genel olarak doğada kendiliğinden yetiştirilmesi ile beraber özel şekilde toplanır ve işlenir. Tabii bunun yanı sıra özellikle İlkbahar aylarında verimli topraklarda ekilerek yetiştirilebiliyor.
Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Bu durumun tam aksi şekilde yüksek nem seviyeleri de mantarların bozulmasına sebep olarak verimi düşürebilir. Bu sebeple üretim aşamasında kültür mantarlarının bulundukları ortamın nem seviyesi yüzde 80 ile 90 arasında korunmalıdır. Kültür mantarlarının su stresine girmemesi için haftada 2, 3 defa sulanmalıdır.
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
Bütün ve taze bir şekilde alınan mantarlar, buzdolabında muhafaza edilir. Markette geçirdiği süre tam olarak bilinmediği için, 1-2 gün içinde bozulmalar başlayabilir. Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Mantarlar Hangi Sıcaklıkta Yetişir ? Mantarlar çok farklı sıcaklıklarda yetişebilirler ancak genel olarak her mantar türü aynı döngü ile ürer ve büyür. Bu döngü karanlık ve nemli bir ortamda sıcak havada üreme ve daha serin havada büyüme olarak görülür.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri