Kutup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 °C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40 °C'ye, hatta daha altına iner.
Uydular yardımıyla tespit edilen dünyanın en soğuk noktası -93,2 derece olarak ölçüldü. Beklendiği gibi Antarktika'nın tam merkezinde yer alan en soğuk nokta 10 Ağustos 2010 tarihinde tespit edildi.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemendir.
Antarktika, Sibirya, Grönland, Alaska ve Kanada... Sizce dünya üzerindeki bu yerlerin ortak özelliği nedir? Çok soğuk olmaları tabii ki… Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada, -90 derecelik hava sıcaklığıyla Antarktika yer alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Bilim insanları, evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri olarak bilinen 5 bin ışık yılı uzaklıktaki Bumerang Nebulası'nın yeni bir fotoğrafını elde etti. Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü.
Her yılın ilk günü yeri değiştiriliyor. Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
Yakutsk'ta kaydedilen en düşük sıcaklık 5 Şubat 1891'de -64.4C idi.
Bu soğuk iklimde Eskimolar soğuktan korunabilmek için avladıkları hayvanların kürklerinden yaptıkları kalın giysileri giyerler. Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Kuzey Kutup Bölgesi'nde 4 milyondan çok insan yaşar. Burada yaşayan İnuit ve Yupik yerel halklarına 'Eskimo' denir.
Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur. Aslında her iki kutup da soğuk bölgelerdir. Çünkü güneş ışınları kutuplara çok eğik biçimde gelir. Hatta kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç doğmaz.
Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 °C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40 °C'ye, hatta daha altına iner.
Antarktika hiçbir ülkeye ait değil. 1959'da imzalanmış olan Antarktika Antlaşması ile barışa ve bilime adanmış. Dünya'nın her yerinden bilim insanları buraya gelip araştırmalar yapıyor ve evrensel bilime katkıda bulunuyor.
Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgârlı kıtası. Peki, yerleşik hayatın bulunmadığı, zorlayıcı koşulların hâkim olduğu bu kıta Dünyamız için neden bu kadar önemli? Gelin, Antarktika'yı daha yakından tanıyalım.
Dr. Ersan Başar, Antarktika'daki buzulların içinde çok önemli bilgilerin gizlendiğini belirterek, "Dünyanın kara kutusu o buzullarda gizli." dedi.
Saha Türkleri ülkede çoğunluktadır. Ülkedeki her iki kişiden birisi Türki kökenlidir. Ayrıca Yakutistan'da yaşayan bunlardan başka küçük halklar da vardır.
Death Valley'de 1913 yılında 56.7 °C (134 °F) olarak kaydedilen sıcaklık rekoru bulunuyor. Tirat Zvi, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde yer alan bir köy olma özelliği taşıyor. Burası da dünyanın en sıcak ülkeleri listesinde başları çekiyor. 1942 yılında burada 54 °C'lik (129 °F) rekor sıcaklık değeri kaydedilmiş.
Tundra iklimi'nin etkisi altında bulunan köyde kış aylarında hava sıcaklığı −50 °C (−58 °F)'nin altında seyretmektedir. Hatta yaz aylarında bile oldukça soğuk olan köyün hava sıcaklığı çoğu zaman −10 °C (14 °F)'ye kadar inebilmektedir.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri