Önemli kararlar alabilme durumu, ● İnsanlarla rahat ve iyi ilişki kurabilme yeteneği, ● Girişimcinin sağlıklı olması, ● Stres altında çalışabilme yeteneği, ● Çalışkanlığı, prensipli davranması ve belirli bir amacının olması, ● Girişimcilik konusunda girişimcinin iş fikirleri ve vizyon sahibi olması.
İyi bir girişimci olmak için en gerekli özellikler sıralamanız ne şekilde olur: Eğitim, iş tecrübesi, sermaye sahibi olmak, iş fikri veya fikirlerine sahip olmak, sağlam bir ekibe sahip olmak, çevre ve bağlantılar (network), risk üstlenebilmek, fırsatları okuyabilmek.
Her girişimcinin sahip olması gereken bazı temel özellikleri vardır. Bunları ileri görüşlülük, motivasyon, iletişim kurma kabiliyeti, öz güven, zaman yönetimi, yönetim becerisi, finansal bilgi olarak özetleyebiliriz.
Girişimci; iş zekası, tecrübe ve yenilikçi fikirlerin yanı sıra güçlü, özgüven, cesaret, ve azim gibi karakteristik özelliklere sahip olmalıdır. Meydana gelebilecek çeşitli olumsuzlukları göze alarak ekibine liderlik yapabileceğine inanan, kendine ve girişimine güvenen kişiler kolaylıkla girişimci olabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Başarılı girişimci, kendi işini kurarak, yenilikçi bir fikirle veya ürünle topluma fayda sağlayan, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunan kişidir. Başarılı girişimciler, zorluklarla başa çıkabilen, risk alabilen, planlı ve disiplinli çalışan, öğrenmeye açık ve değişime ayak uydurabilen kişilerdir.
Başarılı girişimciler, yenilikçi fikirlerini gerçeğe dönüştürme konusunda büyük bir tutkuya sahip olan vizyoner bireylerdir. Ancak başarıya giden yol, sadece iyi bir fikre sahip olmakla sınırlı değildir. Başarılı girişimcilerin izlediği yol; tutku, kararlılık, risk alma, öğrenme ve adaptasyon gibi unsurları içerir.
Bunlar; ➢Kâr elde etme, ➢Hayatta kalma (sürdürülebilirlik), ➢Büyüme olarak özetlenebilir. Girişimin bu ticari amaçlara ulaşabilmesi için ise, müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetler yoluyla tatmin sağlaması gereklidir.
Girişimciler, riskli davranışları bir yaşam tarzı haline getirme olasılığı en yüksek kişilik tipidir. Onlar anın içinde yaşar ve aksiyona bodoslama atlarlar. Bir nevi onlar fırtınanın gözüdür. Girişimci kişilik tipine sahip insanlar, drama, tutku ve zevkten hoşlanır, duygusal heyecanlardan hoşlanmazlar.
Yenilikçi ve yaratıcı olmak, esneklik, risk alabilmek, önceden görebilmek gibi girişimcilik özellikleri iş yaşamında başarı etkenleridir.
Yaratıcı, cesaretli ve iyimser olmalıdır. Girişimci ruhunu şahlandıran ortamı yaratabilmeli ve kendinin farkında olmalıdır. Girişimciler, bireysel ve toplumsal düşünebilmelidir. Hemen her konuda fikir sahibi olmalı ve sorunlara kalıcı çözümler üretebilmelidir.
Girişimcilik ruhu, bireylerin eline geçen fırsatları iş fikrine dönüştürerek risk alabilme, işletme kurabilme ve sürekli gelişme, yenilenmeye odaklanabilme yeteneğidir.
Girişimcinin işletmedeki temel fonksiyonu sermaye sahipliği değil, bir iş fikri geliştirerek gerekli kaynakları bir araya getirip bir değere dönüştür- mektir. Girişimci; belirli bir getiri sağlamak için risk alan, üretim faktörlerini bir araya getirerek yenilik yapma sorumluluğu olan kişidir.
Girişimcinin bir problem ya da gereksinim için sunduğu çözüm önerilerinin temelinde, fırsatları fark edip durumları farklı bir bakış açısıyla değerlendirerek öne sürdüğü yaratıcı fikirler yatmalıdır. Girişimci, bulduğu iş fikrini hayata geçirirken başkalarının etkisinde kalmamalıdır.
Girişimcilik becerisi; fırsatları görüp ekonomik ve sosyal sorunlara yönelik yenilikçi çözümler üretme yeterliliğine sahip olmak ve bu yeterliliği yaşantı haline getirebilmektir (Şentürk, 2021).
Girişimci, bir veya daha fazla iş kuran ve/veya bunlara yatırım yapan, risklerin çoğunu üstlenen ve ödüllerin çoğundan yararlanan kişidir. İş kurma süreci ise "girişimcilik" olarak bilinir. Girişimci genellikle bir yenilikçi, yeni fikirlerin, malların, hizmetlerin ve iş/veya yöntemlerin kaynağı olarak görülür.
Girişimcilik ruhu, girişimcinin vizyonu ve iş fikri gibi faktörler, bir girişimin başarısında kritik öneme sahiptir. Ancak, müşteri odaklı yaklaşım, finansal yönetim, ekip oluşturma ve liderlik de başarı için önemli unsurlardır.
Ön Girişim Planı Hazırlanması: Ön girişim planı, girişiminizin ne zaman ve nasıl başlatılacağını, hangi ürün ve hizmetlerin sunulacağını, hedef pazarınızı ve rekabet ortamını, yatırım ihtiyacınızı ve bütçenizi planlar. Ön girişim planı, girişiminizin başarısı için önemlidir.
Girişimcilikte zaman ilerledikçe kazanılan tecrübe kişinin başarma duygusunu da artıracak olup daha dizaynlı biçimde işlerini sürdürme isteğini de artıracaktır. Girişimcilikte başarı faktörleri genel olarak istikrar, çalışma disiplini ve planlı ilerleyişle birlikte mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri