Kuvertür, belirli bir sınıftaki yüksek kaliteli çikolataya verilen isimdir. Tüm çikolatalar aynı temel bileşenlerin çoğunu içerir: kakao katıları, kakao yağı , şeker ve belki de vanilya, soya lesitini veya süt tozu gibi katkı maddeleri.
Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır. Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao içerdiği için sağlıklı bir çikolatadır.
Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor. Ancak diğer çikolata türleri profesyonel kullanımlar için fazla uygun olmadığından, kuvertür çikolata daha çok tüketim için değil, profesyonel kullanımlar için tercih ediliyor.
Kuvertür bir cins özel, profesyonellerin kullandıkları, içerisindeki kakao yağı yüksek bir çikolatadır. İçinde en az % 30 çikolata özü ve en az % 35 kakao yağı ve % 50 de şeker vardır ve içindeki yüksek kakao yağı nedeniyle patisseri dünyasındaki şefler için idealdir.
Kuvertür çikolatanın farkı, içeriğinde barındırdığı yüksek kakao yağı miktarıdır. Bu üründe %32 ile 39 aralığında kakao yağı bulunur. Bu tatlı malzeme, normal çikolatalara oranla daha sert ve katı bir yüzeye sahiptir. Kuvertür çikolata çeşitleri temelde sütlü, bitter ve beyaz olarak üçe ayrılır.
İlgili 22 soru bulundu
Öncelikle bir miktar sütü tencere içinde ısıtmanız gerekir. Isınmış durumdaki süte kuvertür çikolata eklenerek belirli ısıda bir süre karıştırılır.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Bitter çikolata, şeker hastalarının tatlı krizlerinde en faydalı ve lezzetli seçenektir.
Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Profesyonel mutfaklarda kullanımı tercih edilen kuvertür çikolata dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Anlamı “örtmek” olan kuvertür, şefler tarafından tatlıları kaplamak, şekerlemeleri süslemek için kullanılır. Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere 3 çeşit kuvertür çikolata çeşidi bulabilirsin.
Kuvertür çikolata, pastacılık alanı başta olmak üzere benmari usulü ile eritilmektedir. Kaynamakta olan suyun yer aldığı bir tencerenin üzerine ayrı bir kapta çikolata konulur ve sürekli karıştırma sureti ile çikolatanın sıcağın etkisi ile doğal bir şekilde erimesi sağlanır.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Tip 2 diyabet (şeker) hastalığı vücutta üretilen insülin miktarının yeterli seviyede üretilmemesine bağlı olarak kanda yüksek şeker oranı görülmesine bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
"Her yaştan insan için risk var"
Tüketici haklarını savunmak üzere 1936'da Tüketici Birliği adıyla kurulan kurumun yeni raporunda Hershey's, Godiva ve Trader Joe gibi tanınmış markaların ürünlerinden bahsedildi. Araştırmada incelenen 28 ürünün tamamının kurşun ve kadmiyum içerdiği anlaşıldı.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Aynı şekilde sade tüketilen ya da az sütlü kahvelerin yanında da bitter çikolata tüketilebilmektedir. Haftada 3-4 kere en fazla bu şekilde tüketilmelidir, her gün tüketilmemesinde yarar vardır.
Çikolatanın içinde bulunan teobromin ve kafein bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sinir sistemini uyaran bu maddeler bağımlılığı tetikler ve sürekli çikolata yemenize neden olur.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi? Beyaz çikolata yemek sağlık açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma veya küflenme durumu değildir.
Kuvertür çikolatayı serin dolaplarda saklama kabında ya da kendi ambalajında saklayabilirsiniz. Eğer hiç açılmamış bir paket saklamak istiyorsanız buzdolabı içinde yer alabilir. Bu çikolataları derin dondurucu içine atmaktan kaçınmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri