Hayvanlar yağlar arasında en sağlıklısı olduğu belirlenen kuyruk yağı, içerisinde omega yağ asitleri, potasyum, kalsiyum ve demir barındırır. Özellikle Anadolu bölgesinde yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan bu yağ, lezzetli olmasının yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinir.
Kuyruk yağı doymamış yağ asitleri yönünden zengin olduğu için sıvıya yakın bir görünümde olmakla birlikte; kebap, çorba, pilav, ciğer, dolma ve döner gibi yemeklerin içine katılmaktadır.
Kuyruk yağını buzdolabında uzun bir süre muhafaza ederek dilediğiniz yemeklere ekleyebilirsiniz.
Kuyruk yağı, kalp ve damar sağlığını koruyan yağlardan biridir. Damar tıkanıklığını önleyecek etkilere sahiptir. Vücut tarafından sindirilen ve faydalı şekilde kullanılan kuyruk yağı, kalp krizi riskini de önlemektedir. Kuyruk yağı romatizma ve eklem ağrılarını dindirecek kadar etkili bir yağdır.
İşlenmiş hâline donyağı denir. Koyun kuyruğunda bulunan içyağına kuyruk yağı denir.
İlgili 15 soru bulundu
Kuyruk yağını minik minik doğrayıp tencereye alalım tereyağıyla birlikte eritip hafif pembeleştirelim. Domateslerimizi rendeleyelim . Pembeleşen kuyruk yağının üzerine dökelim. Domates pişince bulgurumuzu ekleyelim.
Lahmacunda kullanılan et kendinden yağlı; az miktarda kuyruk yağı kullanılıyor. En büyük özelliği az baharatlı olması ve hamurunun merdanesiz elde açılması. Levent Kıyan, lahmacunun kesinlikle odun fırınında pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Oda sıcaklığında donmuş durumda katıdır ve koyun kuyruğundaki yağ dokusundan elde edilen don yağına kuyruk yağı adı verilir. Hayvanların sütünden elde edilen yağ (tereyağı) donyağı olarak kabul edilmez. Hayvansal bir yağ çeşidi olan don yağı dana etinden sonraki kalan kısmından elde edilir.
KUYRUK YAĞINI DİZE SARMAK NE İŞE YARAR? İbn-i Sina'nın sıklıkla uyguladığı bir yöntem olarak bilinen bu işlem, oldukça etkili olarak tanımlanıyor. Kuyruk yağı, ağrıyan dize sürüldükten sonra bandaj ile sarılıp bir süre bekletilmesi öneriliyor. Bu sayede kas ağrılarını ve spazmların hafifletebileceği belirtiliyor.
Özellikle gelişim çağındaki çocukların kemik ve kas gelişimi için tüketilmesi öneriliyor. - Damarlardaki besinler tıkanıklığının önüne geçerek kalp sağlığını korur. Kan basıncını dengeler. - Sinir hücrelerini güçlendirerek felç, titreme, siyatik ve romatizma hastalıklarının önüne geçer.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla.
Yağ tamamen eridiğinde damak tadımıza göre ve yağın daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için bir çorba kaşığı kadar tuzu da ekleyip, içinde karıştırarak eritiyoruz.
Kuyruk yağımızı düdüklü tencereye alalım ve 1-2 dakika eritip kavuralım. Soğanı, sarımsağı, havucu yemeklik doğrayalım ve tenceremize ilave edelim. 1-2 dakika kavurmaya devam edelim. Ardından kuru fasulyelerimizi, salçayı ve tavuk suyumuzu da ekleyip bu şekilde de 1-2 dakika daha kavuralım.
Hayvansal yağlardan en yaygını olan kuyruk yağı, ağır kokusu ve tadı nedeniyle çoğu kimse tarafından tüketilmez.
Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.
Öncelikle kuyruk yağını çok ince bir şekilde doğrayın ve bir tencerenin içine atarak yağını salana kadar kavurun. İçine iyice yıkayıp süzdüğünüz kuşbaşı etinizi ilave edin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Bu kremi 1 cm kalınlığında ağrıyan bölgeye sürüyoruz. Bölgeyi kaplayacak kadar koyun yününü üzerine sarıyoruz. Akşam sarıp sabah açarak bu işlemi 3 gün boyunca tekrarlıyoruz. Diz ağrısı için kuyruk yağı nasıl kullanılır?
Kuyruk yağının içeriğinde kolajen miktarı fazladır. Bu yüzden cilt yenileme ve hücreleri onarma özelliği bulunur.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Kuyruk yağını ufak ufak doğruyoruz. Tavaya alıp kısık ateşte yağını salmasını bekliyoruz. Yağını salıp rengini değiştirdiğinde yağını süzüyoruz. Kalan kıtır kısmı yemeye hazır.
Kuyruk yağı anti-inflamatuar, antimikrobiyal, ağrı kesici ve cilt iyileştirici özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta oldukça yaygındır. Ayrıca kuyruk yağının cilt, saç ve eklem sağlığı için de faydalı olduğu bilinir. Kuyruk yağı yüksek miktarda doymuş ve doymamış yağ asitleri içerir.
Kuyruk yağı çiğ olarak hassas ve bozulmaya meyilli bir yağdır. Bozulmaya meyilli olduğu için genellikle kavurup soğutup dondurarak saklanır. Bu işlemleri uyguladıktan sonra çok uzun süre derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.
Öncelikle iyi bir kıymalı pide elde etmenin yolu kasapta başlar, kıyma orta yağlı ve teksefer cekilmiş kıyma olmalı yağ oranı etin kendi yağıyla ayarlanmalı, kuyruk yağı veya iç yağı kesinlikle olmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri