Dezenfeksiyon, kuyunun içindeki suya klor katılmak suretiyle yapılır. Kuyunun her seviyesinde sudaki klor konsantrasyonu genel olarak 50 ppm ve klorlu suyla kuyunun temas süresi de asgari 2 saat olarak alınır.
Uzun süre boyunca kullanılan klorlu su kansorejen riskini artırıyor. Göz ve karaciğere ciddi zarar veriyor. Boğazda daralmaya sebep olduğu için nefes almada bazı sorunlar oluşturuyor. Akciğerde ödem oluşmasına sebep oluyor.
Kuyulardaki Suyun Klorlanması
Kullanım öncesinde kuyular %35 oranında klor içeren, klor kaymağı olarak adlandırılan, sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1mg/l ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir.
Klorlama işleminden sonra suyun içindeki minerallerin de bir bölümü çökeceğinden suya eklenen klor miktarı iyi ayarlanmalıdır. İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir.
Açık havuzlar için :10 gr Cl2/ 1 m3 temiz su , olarak TS 11899 belirlemektedir. Bu şartlarda (TS11899) havuza sürekli yapılacak klor beslemesiyle, havuzdaki serbest klor miktarının 0.3-0.6 ppm oranında olması yeterlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Not : Sizde kullandığınız klor ürününün havuzda ne kadar serbest klor verdiğini basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Sudaki kloru gidermek amacıyla klorlu su en az 24 saat olacak şekilde güneş altında bekletilmelidir. Klor bir çeşit gaz olduğu için bu yöntem ile buharlaşacaktır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Kuyularda Dezenfeksiyon
Kuyularda en az yılda bir olmak üzere, kuyunun suyu boşaltılarak, duvarlar fırça ile iyice temizlenmelidir. Gübrelik ve benzeri yapılardan, toprağın geçirgenlik durumuna göre, 30 -100 metre uzakta olmalıdır. Bu tür yapılar kuyuya göre daha aşağıda, yer meyline göre alt tarafta kalmalıdır.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
Klorlu su her şeyden önce asidik özelliğe sahip bir su olmaktadır. Vücuda gereğinden fazla alınacak klorlu su bakteri ve mikropların dışında asidik özelliklerinden dolayı da midenizde probleme yol açabilecek bir durum olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle zorunda kalınmadığı sürece klorlu su içilmemesi gerekir.
Fazlasıyla zararlı olan kuyu suları, belli başlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Laboratuarlarda yapılan incelemelerde çok sayıda zehirli atık ve kimyasal ürünün sular içerisinde yer aldığını ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Bakteri ve Virüs Riski: Kuyu suları, belediye sularının geçtiği arıtma süreçlerinden geçmez. Bu nedenle, kuyu suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri ve virüsleri barındırabilir.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Sıvı klorun sudan güneş ışınlarından etkilenerek kaybolma süresi yaklaşık olarak 3-5 saat iken toz klor 7-9 saat arası havuzda etkisini göstermektedir.
Klorlu musluk suyunun insan sağlığına doğrudan zararı yoktur.
Suya kattığı klor oranı düşük olduğu için miktar olarak çok kullanılır (örn. 5 litre sıvı = 1 kg toz).
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır.
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Sodyum hipoklorit, genellikle da ağartıcı ve dezenfekte edici olarak da kullanılan, milletçe aralarında çamaşır suyu ya da hipo olarak da malum bir çeşit kimyevi bileşiktir. hipokloritin etkin klor oranı % 15 -16 civarındadır.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Normal su temasından 24 saat boyunca kaçınmak gerekirken klorlu su için bu süre minimum 2-3 gün olmalıdır. Özellikle klorlu su cildi daha fazla kuruttuğu için lazer epilasyondan sonra klorlu suya girmek ciltte tahrişe neden olabilir. Lazer epilasyon sonrası hassaslaşan cilt klorlu su teması ile daha da hassaslaşabilir.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri