Diğer taraftan, domates piştiğinde asitliğini kaybettiği, içeriğindeki likopen açığa çıktığı ve alerjen olma ihtimali de azaldığı için pişmiş domatesi bebeğinize 9 aydan sonra verebileceğiniz doktorlar tarafından dile getiriliyor.
Bebeklere, 1yaşından önce çiğ olarak domates verilmemeli. Çiğ domates hem asidik yapısı nedeniyle bebeğinizin midesini rahatsız edebilir, hem de allerji potansiyeli yüksektir. Pişmiş domatesin allerjik özelliği daha azdır. Bu nedenle mevsim uygunsa 9-10.aylardan itibaren bebek yemeklerine taze domates ekleyebilirsiniz.
1 yaş öncesinde bebeklere bazı gıdaların verilmesi sakıncalıdır. Tuz, şeker, domates, salça, çilek, bal, patlıcanı bebeğinize 1 yaşına kadar vermemeye özen gösterebilirisiniz. Bebeğinize her yeni ek gıda için 3 gün kuralı uygulamalısınız.
Bebeğinize domates verirken mevsiminde taze domatesler kullanmaya özen gösterin. İlk zamanlarda da mutlaka pişirin. Domatese başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Başladığınız zaman da vücudunda kızarıklık olup olmadığını kontrol edin.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Domatesin yoğun asit içeriği bebeklerimize fazla gelebilir. Bu fazla asit bebeklerin ağızlarının etrafında oluşabilecek kızarıklıklara ve popolarında meydana gelecek pişiklerere neden olabilir. Domatesin bebeklerde neden olabileceği bir diğer sorun ise, gaz ve şişkinlik problemleridir.
Yüzde 90'ı su olan bu meyve 1,5 gram lif içerir. Kabızlık sorunu olanların beslenmelerinde yer vermesi destek olabilir. Ancak bazı kişiler için pişmiş domates asidik yapısı nedeniyle reflü veya hazımsızlığı tetikleyebilir.
Domates alerjisinin belirtileri şunlardır:
Boğazda kaşıntı hissi, Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Domates alerjisi, tip 1 alerji olarak bilinir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Bazı kişilerde domates, çiğ tüketilirken alerjiye neden olurken pişmiş domates alerjik reaksiyona neden olmaz.
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Boğaza kaçma riski göz önünde bulundurularak, ebeveyn gözetiminde tüketilmelidir. 12. Ayını dolduran bebeklerde güvenle kullanabilir. Yetişkinlerin, ekmek yerine tüketebileceği ve tatlı yapımında kullanabileceği lif kaynağı, sağlıklı bir alternatiftir.
Bebeklere Menemen Ne Zaman Verilir? Bebekler 1 yaşından sonra menemen yiyebilirler. Daha önceki dönemlerde önerilmemesinin sebebi ise hem yumurta hem de domates alerjisidir. Bilindiği gibi uzmanlar, 1 yaş öncesinde yumurta beyazı tüketilmesini önermiyor.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Bebek Menemeni Tarifi Nasıl Yapılır? Domatesler rendenin ince tarafı ile rendelenir ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ile pişirilir. Domates suyunu çekmeye başlayınca lor peyniri eklenir biraz pişince yumurtanın sarısı eklenir. Afiyet olsun bebişlere.
Pişirilmiş domates, toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.
Dil, boğaz, ağız veya yüzde şişlik, Hapşırma, öksürük, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Karın krampları, bulantı, kusma ve ishal, Çok nadiren baş dönmesi, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı gibi şiddetli anafilaksi belirtileri gözlemlenebilir.
Bazı yiyecekler de pişiğe neden olur. Portakal, çilek ve domates gibi asidik meyve ve sebzeler yaygın suçlulardır.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Çocuklarda besin alerjisi, besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal ve kabızlık gibi bulgularla ortaya çıkabiliyor. Bazı besin alerjileri ise ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı oluşmasına neden olabiliyor.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı olan domates, uzmanlara göre pişirildiği zaman likopen bakımından daha zengin hale gelir. Böylelikle C vitamininden daha etkili bir antioksidan haline gelmiş olur.
Şöyle ki diğer meyve sebzeler pişirildiğinde vitamin içeriklerinde azalma olur. Domatesin içerdiği C vitamini azalabilir ancak likopen pişirmekle daha da aktif hale gelmektedir. Antioksidan gücü azalmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri