Dezenfeksiyon, kuyunun içindeki suya klor katılmak suretiyle yapılır. Kuyunun her seviyesinde sudaki klor konsantrasyonu genel olarak 50 ppm ve klorlu suyla kuyunun temas süresi de asgari 2 saat olarak alınır.
Uzun süre boyunca kullanılan klorlu su kansorejen riskini artırıyor. Göz ve karaciğere ciddi zarar veriyor. Boğazda daralmaya sebep olduğu için nefes almada bazı sorunlar oluşturuyor. Akciğerde ödem oluşmasına sebep oluyor.
Kuyulardaki Suyun Klorlanması
Kullanım öncesinde kuyular %35 oranında klor içeren, klor kaymağı olarak adlandırılan, sodyum hipoklorit ile 24 saat boyunca dezenfekte edilir. Sonrasında kuyu suyundaki klor seviyesini 1mg/l ye düşürmek amacıyla kuyudaki su tahliye edilir.
Klorsuz su nasıl yapılır? Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Özellikle şebeke suyu içinde sıklıkla karşılaştığımız maddelerden biri de klordur. Klorun çeşitli kullanım alanları vardır. Suyu dezenfekte etmek için kullanılır; klor kanalizasyon ve endüstriyel atıklar için sanitasyon sürecinin bir parçasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Klorlu suyu bir bardağın içine koyun ve yarım saat bekleyin. Klor yarım saat içinde dibe çöker. Sen de bu suyu evcil hayvanınızı beslemek veya bitkilerini sulamak için kullanabilirsin.
Klor, cildin pH dengesini değiştirerek cildin doğal koruyucu bariyerini etkileyebilir. Bu durumda cilt daha kuru ve daha hassas hale gelebilir. Klorlu suya uzun süre maruz kalmak veya sık sık temas etmek, ciltte kuruluk, tahriş, kızarıklık ve hatta dermatit gibi sorunlara yol açabilir.
Su arıtma cihazları pet şişelerdeki sulara göre suyun içerisindeki klor oranını çok daha fazla hatta tamamen yok etmeye dayalı çalışır. Sıfır klorsuz suya sahip olmuş olursunuz. Mineraller, mineraller, mineraller… Suyu kesinlikle minerallerden ayırmamalısınız.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Maksimum 48 saat içinde sudaki klor uçar gider ama bakteri kültürünün oluşması için, akvaryumun en az 4 hafta boş çalışması lazım.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Bakteri ve Virüs Riski: Kuyu suları, belediye sularının geçtiği arıtma süreçlerinden geçmez. Bu nedenle, kuyu suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri ve virüsleri barındırabilir.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Fazlasıyla zararlı olan kuyu suları, belli başlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Laboratuarlarda yapılan incelemelerde çok sayıda zehirli atık ve kimyasal ürünün sular içerisinde yer aldığını ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Musluk suyu kaynayınca klor gider mi? Evet, musluk suyu kaynatıldığında, su içindeki klor gibi bazı kimyasalların seviyeleri azalabilir veya tamamen yok olabilir. Bu nedenle, musluk suyunun klor seviyesini azaltmak için kaynatılması yaygın bir yöntemdir. Klor, suyun dezenfekte edilmesinde kullanılan bir kimyasaldır.
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Deprem sonrası devam eden süreçte, su dağıtım şebekelerinde meydana gelen hasarlar da suyun kesilmesine yol açmaktadır. Bunun sonucunda bölgede su sıkıntısı çekilmekte, sağlıksız ve kirli su kullanılması sonucu salgın hastalık tehlikesi baş göstermektedir.
Ancak gene de kaynatılmış suda da başka tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerden ilki, kaynamış suyun içinde bulunan karbonat, magnezyum ve kalsiyum gibi maddelerin kireç hâline dönüşmesidir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar.
Genellikle kuyu suyunda bulunan kum, demir, kireç gibi yabancı maddelerin arındırılması için ön filtreden geçirilmesi gerekir. Bu işlem sonrasında eğer içme suyu olarak kullanılacaksa klor dozaj sistemleri kullanılarak klorlama işlemi yapılır.
Klorlu su, klor elementinin suya eklenerek oluşturduğu bir sıvıdır. Su arıtma tesislerinde, içme suyunun arıtılması için klor sıklıkla kullanılır. Bu, suya potansiyel olarak zarar verebilecek bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için yapılır.
Musluktan akan suyun içindeki böcek kalıntıları, nitrat, kurşun, klor ve bakteri gibi sağlığa zararlı maddelerin temizlenmesini sağlayan İhlas su arıtma cihazları sayesinde vücudunuz için daha yararlı su tüketme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Vücuda fazla gelen klor ise idrar yolu ile vücut dışına atılır. Dolayısıyla da bu test sayesinde aynı zamanda vücudun asit ve baz dengesinde sorun olup olmadığı da erken dönemde teşhis edilebilir.
Havuz suyunu yutmayın
İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir. Az miktarda mikroplu havuz suyu yutmak ishal olayına neden olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri