Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Ortalama 100 gram dana etinde 3.8 gram yağ bulunurken koyun eti 17 gram yağ içeriyor. Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
kuzu eti kokar ama daha yumuşak ve aromatik bir et. dana etiyse kokmaz ama çok iyi pişirilmezse çiğnemesi de hazmı da çok zordur.
İlgili 19 soru bulundu
Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadan, kemiklerin tercihe göre 3 ile 5 cm arasında düzgünce kesilmesi ile pirzola halini alır. Dana etinin en yumuşak kısmıdır.
Kuzunun arka ayaklarına but denir. But eti yağsız ve yumuşak olur.
Yaklaşık 90 gr kuzu eti, bir kişinin günlük B12 ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda kuzu eti; B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini gibi diğer temel B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır. Kuzu eti yemek, çinko sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
Kırmızı etin bazı örnekleri arasında sığır eti, kuzu eti, ülkemizde tüketimi olmasa da bizon eti ve geyik eti bulunur.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Dana etinin fiyatı geçen seneye oranla hemen hemen aynı. Kuzu etinin Samsun'da fiyatının artmasının en büyük sebebi yeni kuzuların piyasaya girmesidir. Süt kuzularının eti eski kuzuların etine göre biraz daha pahalı” dedi.
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak adlandırılır. Kuzu eti alırken yağının rengi köpük gibi bembeyaz, et renginin açık pembe olmasına, sırt kemiklerinin (pirzola kemikleri) ise ortalama insanın serçe parmağından daha ince olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Kolesterolu dengede tutan 10 besin. Az yağlı bir koyun etinde, dana etine göre daha fazla doymuş ve doymamış yağ bulunuyor. Omega 6 gibi faydalı doymamış yağ içeriğiyle birlikte faydası dana etinden daha ön plana çıkarken, doymuş yağ içeriğindeki yükseklik nedeniyle de dikkatli tüketilmesi gerekiyor.
Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
But. Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Yüz gram dana etinde 3 mg demir bulunur. Kuzu etinde ise bu 1,50 mg demir bulunur.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri