Çok sayıda üretici, yumurta verimi azalan tavukların verimini artırmak için mermer tozu gibi maddeler yedirerek, onların yapay da olsa gençleşmesini sağladı.
"Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor. Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor.
Günümüzde tavuk ve inek besinlerinde kalsiyum amacıyla verilen tozdur. Beton katkı malzemesi olarak kullanılan mermer tozu, sıvıyı geçirmeme özelliği nedeniyle seramik yapımında kullanılmakta olup mermer tozunun döküldüğü yerde kesinlikle bitki çıkmamasına sebep olur.
Mermer tozu yerine %10+%10 oranlarında atık cam tozu ile kalsiyum alüminatlı çimento birlikte ikame edilen harçlarda en yüksek mekanik özellikler elde edilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu kullanımlar arasında tarım öncelik taşımaktadır. Çünkü mermer tozu uygun asitlerle işlendiğinde, kapalı ortamlarda karbondioksit (CO2) gazı çıkışı sağlayarak bitkilerin fotosentezine olumlu katkı yapmaktadır.
Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.
Mermer tozu atıkları; inşaat sektöründe, kağıt sektöründe boya sektöründe, plastik sanayiinde, beton sanayiinde, kaplama ve dolgu amacıyla kullanılmaktadır. Kaliteyi arttırması, kullanımı rahatlatması ve kolay bulunur olması malzemenin kullanımında önemli bir etkendir.
Kireç taşı olarak da adlandırılan mermer tozunun temelinde var olan kimyasal, kalsiyum karbonattır.
Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Doğada en çok eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında görülmektedir.
Kepek, buğday, yulaf ve pirinçten elde edilebilen, eleme ve öğütme işlemlerinden sonra kalan kabuk ve kırıntı gibi atık maddelerden oluşan bir yem kaynağıdır.
İnek ve koyunlarda fosfor ihtiyacının giderilmesinde etkilidir. Kalsiyum tedavisine ek olarak fosfor kullanılabilir. Yatalak hastalığı başta olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yemeye eğilim göstermesinde fosfor takviyesi ile giderilebilmektedir.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Marul bitkisi üzerinde yapılan çalışmaya göre, mermer atıklarının uygun oranları belirlendikten sonra, seralarda CO2 ve Ca kaynağı olarak kullanılabileceği ortaya konuldu. Öte yandan mermer tozu, undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak da kullanılabiliyor.
Birim hacim ağırlık değerinde seriler arasında bariz bir farklılık gözlenmemekle birlikte mermer tozu miktarının artmasıyla harçların birim hacim ağırlıkları azalma göstermiş ve 1820 kg/m3 - 1580 kg/m3 arasında değişkenlik göstermiştir.
Mermerinizin üzerinde biriken tozların günlük olarak temizlenmesi ürününüzün kullanım ömrünü artıracaktır. Bu tür mermer temizliği işlemlerinde yalnızca su ve mikro fiber bez kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Mermer Özellikleri
Bileşim açısından ise %90-98 CaCO3 (Kalsiyum karbonat) üzerinden oluştuğu görülmektedir. Aynı zamanda düşük olan MgCO3 (Magnezyum karbonat) içerdiği biliniyor. Özellikle endüstriyel açıdan bakıldığında kesilip parlatılma özelliğine sahip her taş mermer şeklinde anılmaktadır.
Yağ emme özelliğinden dolayı mürekkebin hızlı kurumasını sağlar ve böylece gazete, dergi ve kaliteli kağıt imalinde kullanılır. Sigara kağıdında ise dolgu maddesi olarak kullanılır.Bu konuda TS 11653 ''Kalsit Kağıt Sanayinde Kullanılan'' ve Amerikan ASTM D 1199 standartları yayımlanmıştır.
Bu doğal taş, endüstri ve üretim faaliyetleri sırasında parçalanır ve mermer tozu elde edilir. Mermer tozu, bir kısım polyester malzeme ile karıştırılarak belirli kalıplara döküldüğünde yeniden katı bir cisim elde edilir ve bu cisme mermerit adı verilir.
Uygulandığı yüzeylerde mermer görünümü sağlayan, çeşitli türlerde kuvars kalker ve pigment içeren, parlak bitişli dekoratif sıvadır. Duvar, brüt beton ve ahşap yüzeylerde, zemin hazırlığı sonrasında uygun astarı ile beraber kullanılır. · Ürün uygulandığı yüzeye mermer efekti görüntüsü verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri