➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kıymayı uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı yerine buzlukta saklayın. Paketi açılmamış kıymayı buzlukta 3-4 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Kıymayı bozdolabı poşetine koyuyoruz ve elimizle bastırıp yayıyoruz ve inceltiyoruz. keskin bir bıçakla dilimliyoruz tepsiye sıralayıp biraz buzdolabında bekletiyoruz tam olarak dondurmuyoruz hepsini aynı poşete koyup tekrar buzluğa kaldırıyoruz.
Uzmanlar kırmızı etin 6-12 ay arasında buzlukta kalabileceğini belirtiyor. Kıyma içinse uzmanlar 3 aydan uzun saklamayın uyarısında bulunuyor.
Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez. Bu nedenle dondurucu yine, uzun süreli saklama için en iyi seçenektir.
İlgili 44 soru bulundu
Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
-Elimizle kıymayı, poşetin içinde ince bir tabaka haline gelecek şekilde bastıralım. Kıymalar ne kadar ince olursa çözülmeleri de o kadar kolay olur. -Bu işlemlerin ardından kıymaların üzerine satın alındıkları tarihleri yazmayı unutmayalım. -Hazırladığınız kıyma poşetlerini buzdolabının dondurucu kısmında saklayın.
Hepimizin bildiği gibi kıymayı çözdürmenin en doğru yöntemi bir gece önceden buzdolabına indirmek. Bu sayede etin içerisinde bakteri üremesine neden olmadan, yavaş yavaş en güvenilir şekilde buzları eriyecektir ve kullanıma hazır hale gelecektir.
Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir. Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Şimdi iki Çelik tencerenizi alın birine oda ısısında olan bir litre suyu koyup diğerini tabanı üste gelecek şekilde tezgahınıza ters çevirip gerekli olan kıyma et vs nizi bu tencerenin tabanına koyun üzerine de içi su dolu tencereyi oturtun ve sadece 5 dk da kıymanızın çözüldüğünü göreceksiniz.
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır. Fakat yapışkan, cıvık bir yapı bozulma bakterilerinin varlığına işaret edebilir.
Kıymayı kokla ve burnuna ekşi bir koku gelip gelmediğine bak. Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir.
Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte daha lezzetli olur. Yoğurduktan sonra en fazla 1 saat dinlendirmek, köftenin lezzetini arttıracaktır.
Dondurucuda Kıymalı Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Kıymayı bir kaba alın baharatları ekleyin. Sonra sarımsak ve galeta unu ekleyip iyice yoğurup ceviz büyüklüğünde elinize alıp köfte şekli verin. Kıyma harcı bitince saklama kaplarına alıp dondurucu da saklayın.
buzluktan çıkmış zaten çözülmesi en az 6 saat. yenir tabi.
Buzluktan çıkan kıyma nasıl kavrulur? Bunun için poşet içindeki kıymayı bir tepsi içinde alın. Daha sonra kıymanın üzerine ufak bir tencere yerleştirin. Bu tencerenin içine sıcak su ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. 5 dakika sonrasında kıyma, yemeklerde kullanmak için hazır hale gelmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri