Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.
Köy ve kasaba ile beraber birçok farklı kırsal kesimde kızan erkek çocukları için kullanılmaktadır. Erkek çocuk ya da oğlan yerine bazı yörelerde kızan kelimesi değerlendirilir.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır.
Zeybekler, efenin emriyle kızanları yetiştirirler. Zeybeklerden eğitim gören, silahlı onur adamlardan oluşan genç kişilere, kızan denir.
trakya bölgesinde yakın arkadaşların birbirlerine hitap şeklidir. eğer cümle içinde kullanılırsa "kızanım bir araba almayı düşünüyorum ne tavsiye edersin?" gibi bir örnek verebiliriz. yada "kızanım bu hafta sonu ne yapıyoruz?" olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kızan: Çocuk, genç...
1. Saygılı davranan. 2. İnce yapılı, narin.
Maşatlığa Kırlayan Kızan Kitap Açıklaması
Yine aynı köyün yerel ağızında “kırlamak” kaçıp gitmek anlamına gelirken, “kızan” ise küçük çocuk manasında kullanılır.
çoğunlukla yurdumuzun trakya bölgesi dolaylarından kullanılan bir kelime olup "kurcalamak", "oynaşmak", "ellemek" ve benzeri manalara gelir.
Çağatayca sözcük, Ad halinde Âdi, kadim, bayağı, bayat, sade, eski, köhnelenmiş, çokdan kalma, şeb-mande anlamına gelir.
'Kadın-Kız mı ayrımı yapmaktansa Bayan daha kibar geliyor' savunması da bu noktada pek geçerli olmuyor gibi. Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır.
uzun boylu olmasada, hafif balık etli olsada bu tanım kullanılır sözel olarak. vede atın dizginlerini çekersin üstüne bindiğinde bayanın ise boynunu tutar veya saçından hafif çekerek cinsel pozisyonla ilişki olur !!!
Aslında herkesin 'O kız' olma kavramı farklı olabilir. 'O kız' olmak, zindeliği, hayatınızda olumlu değişiklikler yapmayı ve daha iyi bir insan olmak için her gün kendinizi geliştirmeyi irdeler. 'O kız' olmak aslında hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıkla ilgilidir.
Trakya ağzında erkek çocuk anlamına gelen kızan, Trakyalı arkadaşlarımız vasıtasıyla dilimize geçmiş bir arkadaşlık seslenişi olmuştur "Kızan n'aptın?" gibi muhabbete giriş biçimleri hayatımızda yerini almıştır.
Osmanlı döneminde genellikle mizahi öyküler anlatarak etrafındaki kişileri güldüren insanlar kaşmer olarak nitelendirilirdi. Bu kişiler nükteli konuşmaktan hoşlandıkları için ''nükte- şinas'' olarak da tanımlanırdı. İkinci Anlamı: Soytarı.
Gaşmer - Komiklik hokkabazlık yapan.
karıştırmak, kurcalamak. olumsuz anlam taşır. bir kişinin istemediği konu üzerine giderseniz mesela, bırgalamış olursunuz.
Eski Türkçede "bıçmak", kesmek, dilimlerine ayırmak ve bölmek anlamına gelir. Biçki dikiş ve bıçak sözcüklerinin yanı sıra bıçkın kelimesi de bu fiilden türetilmiştir. En ufak bir meselede kavga çıkaran kişilere bıçkın denir. Bu kelime, çapkın kişiler için de kullanılır.
bırkalamak : kurcalamak, merak edip incelemek. genellikle elle yapilan $eklidir. o yuzden ellemek, dokunmak anlaminda da kullanilir.
kızan - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kız- “kızışmak, çiftleşme istemek” fiilinden Türkiye Türkçesi +(g)An ekiyle türetilmiştir.
Teni ve saçları karaya çalan, koyu buğday rengi olan, yağız (kimse). Siyaha, karaya çalan kumral renk. Dark-skinned.
teneke kelimesinin -tın ve -tın eklerini almasıyla oluşan sıfat tamlaması. içi boş teneke kutunun çıkardığı sesten hareketle üretilmiş bir öbektir. mecaz anlamda kafası çalışmayan insan anlamına da gelir. laylaylom ya da argoda dingil diye de tabir edilir.
Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
kızları bile kıskandıracak güzelliğe sahip erkekler için kullanılan bir tanımlama.
Literatüre Tanzimat döneminden sonra giren centilmen kelimesi, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Orijinal dilinde ''gentleman'' şeklinde yazılan bu sözcük sadece erkekler için kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı saygılı ve kibardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri