Türk geleneklerine göre damadın ailesi geline, gelinin ailesi ise damada bir bohça hazırlar. Hazırlanan bohçada gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin yanı sıra, aile bireyleri için de hediyeler bulunur.
Evlilik sürecinde gelin ve damat tarafları birbirlerine birtakım armağanlar verirler. Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar. Bu paketlerde kullanışlı, işe yarar ve estetik ürünler bulunur.
Gelinin düğün günü kullanacağı takı seti, ayakkabı, iç çamaşırı, elbise, bornoz, banyo lifi, makyaj seti, saç aksesuarları gibi temel eşyaların yanında acil durumlara karşı birkaç adet yedek çorap, küçük bir ilk yardım çantası gibi hayat kurtarıcı malzemeler de bohçaya dahil edilebilir.
Damadın dışarıda giyebileceği 2 adet gömlek de bohçaya eklenmelidir. Bunların yanında erkek bakımı için saç ve vücut şampuanı, yüz ürünleri, parfüm, deodorant, diş fırçası ve macunu da bohçaya dâhil edilebilir. Ayrıca tıraşla ilgili olarak jel, köpük, krem, losyon ya da elektronik takım alınabilir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Damat bohçası genellikle aile büyükleri tarafından hazırlanır ve içinde damadın hayatı boyunca kullanabileceği birçok farklı eşya bulunur. Damat bohçası listesi içinde olması gerekenler şunlardır: Takım Elbise veya Smokin. Gömlek.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.
Nişan bohçasının verilme zamanı, yörelere göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak çoğunlukla nişan töreni yapıldıktan sonra aileler birbirlerinin evlerine gidip bohçaları teslim ediyorlar.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir. Genellikle kadınlara bilezik ya da bileklik takılmayan kültürlerde karşılıklı olarak saat hediye edilir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Bu özel gün için kız evine gelen hediyeler, genellikle gelin adayının ihtiyaçlarına yöneliktir. Nişanda kız evine hediye olarak en sık tercih edilenler arasında takılar bulunur. Gelin adayına altın yüzük, bilezik, küpe gibi takılar takılır.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Kız Tarafı Düğünde Ne Alır? Düğünde gelinin ailesinin alması gerekenler arasında damada ve geline takılacak hediyeler yer alır. Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Geleneklere göre düğün, nişan gibi etkinliklerin yanında çeyiz hazırlıkları gelin ve damat tarafı arasında bölüştürülerek yapılıyor. Mesela, düğün masraflarını erkek tarafı karşılarken çeyiz eşyalarının hazırlığı kız tarafından yapılıyor.
Söz Bohçası Ne Zaman Verilir? Söz bohçaları, ailelerin “kız isteme” merasiminin ardından verilir. İsteme konuşması yapılır, yüzükler takılır ve daha sonra hazırlanan bohçalar hediye olarak sunulur.
Oluşturduğunuz takımda kravat ve kol düğmesinin bir birbirine uyumlu olduğuna özen göstermen gerekir. *Havlu Hamam Takımı veya Bornoz: Zorunlu olmamakla birlikte bazı geleneklere göre damat nişan bohçasına, damadın kullanacağı bornoz takımı veya havlu takımı da konulur.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Oğlanın babası, amcası ya da dayısı ve çevrede sözü geçen saygın biri, bir akşam kız istemeye giderler. Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri