Kızartma yapımında kullanacağınız yağın çeşidi de oldukça önemlidir. Zeytinyağı, mısır yağı gibi bitkisel yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu yüzden kızartma yaparken bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kızartma yağı olarak genellikle ayçiçek yağı, mısır özü yağı gibi yağlar tercih ediliyor. Bu yağların ısıya daha dayanıklı yağlar olduğu düşünülüyor.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Bir diğer yabancı kaynaklı araştırmada zeytinyağının kızartma yapmak için gayet uygun bir yapıda olduğunu söylüyor. International Olive Council bu araştırmasında 220 derece kaynama noktasıyla zeytinyağının en dayanıklı yağlardan biri olduğunu ve bu ısıda bile yapısını koruyabilen nadir yağlardan olduğunu belirtiyor.
KIZARTMA YAĞININ SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Kızartma işlemi için özele olarak üretilmiş,yüksek oleik asit ve düşük çoklu doymamış yağ asitleri içeren, oksidasyona dayanıklı yağların kullanılması gerekmektedir.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Kızartma Ustası da palm süperolein ile ayçiçek yağlarının ideal oranda karışımından oluşmaktadır. Kızartma Ustası içeriği nedeniyle 6 derece altında donma özelliği gösterebilmektedir. Bunun nedeni ise Kızartma Ustası'nın ısıya daha dayanıklı olmasını sağlayan içeriğidir.
Patateslerimizi yıkayıp elma dilimi doğrayalım isterseniz parmak patates de yapabilirsiniz. Tenceremize tereyağımızı alalım, kızartalım. Kızarınca sıvı yağı ilave edelim.
Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin.
KIZARTMA YAĞINA TUZ VE EKMEK İÇİ EKLEYİN
Yağın sıçramaması için kızartma yağının içine bir fiske tuz ekleyin. Sebze kızartacaksanız da yağın içine ilk olarak bir iki parça ekmek içi atın sevgili okur. Bu durum, sebzelerin yağ sıçratmadan pişmelerini sağlayan en etkili yöntem.
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Patatesleri doğrarken elinizde hafif yumuşadığını ve içerisindeki nişastasını saldığını fark etmişsinizdir. Bu durum patatesleri kızartırken kıtır olmasını engelleyen en önemli etkendir. Bu durumu engellemek istiyorsanız doğradığınız patatesleri buz gibi suyun içine atın ve içerisine bir iki damla sirke damlatın.
Bu sebeple kızartma işlemi için kullanılacak yağlar bu ölçüt dikkate alınarak seçilmelidir. Rafine sızma olmayan zeytinyağları, yüksek oleik içerikli kolza yağı ve ayçiçek yağı gibi tekli doymamış yağ asitlerine sahip yağlar ısıya daha dayanıklıdır.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
Et kızartma yağı kaç defa kullanılır? Köfte, tavuk gibi gıdaların yağda baharat bırakma ihtimalini düşündüğünüzde bu tür yağları 1 defa kullandıktan sonra geri dönüşüme bırakmanız önerilir. Defalarca kullanılan kızartma yağının içinde yoğunlaşma oluşur ve bu durum da mide problemlerine neden olur.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Soğuk sıkım tekniği ise bu sağlık bileşeninin korunarak yağa aktarımını gerçekleştirilir. Erken hasat ve soğuk sıkım tekniği bir arada hayata geçirildiğinde elde edilen yağın adeta bir sağlık iksirine dönüşmesini sağlar. Zeytuni zeytinyağlarını hem kızartma hem de sıcak yemeklerinizde de güvenle kullanabilirsiniz…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri