Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir. Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur.
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
Evlenen kadının soyadındaki değişiklik
Türk Medeni Kanununun 187. madde hükmüne göre kadın, kocasının soyadını alır; kocasının soyadı ile birlikte bekarlık soyadını kullanması mümkündür. Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir.
-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.
22/11/2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak kızlık soyadım olan ……………………………...soyadımı da koca soyadımın önüne yazılmak sureti ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.
İlgili 23 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesine göre evlenen kadın, kocasının soyadını kullanmak zorundadır. Maddeye göre evlenen kadın bekarlık soyadını ancak eşinin soyadının önüne gelmek suretiyle kullanabilir ve bunun için de evlendirme memuruna veya evlilik sonrasında nüfus idaresine başvuruda bulunması gerekli kılınmıştır.
Kimlik numaranı ve şifrenizle e-devlet kapısına giriş yapın. Ardından “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” başlığına gidin. Yeni Başvuru seçeneğine tıklayın.
Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Evlendikten sonra kadınlar eşinin soyadının yanı sıra kendi soyadını da kullanmak istediği zaman evlilik esnasında nikah memuruna ve evlendikten sonra nüfus müdürlüğüne beyanda bulunarak başvuru yapması gerekir. Bu başvuru sonucunda kısa süre içerisinde sonuç alınır.
Soyadını değiştirmek isteyen kişiler de haklı bir gerekçeye dayanmalıdır. Soyadını değiştirmek isteyen kişilerin haklı bir gerekçeye dayanmayan talepleri mahkeme tarafından reddedilecektir.
Soyadı değişikliği davası, aşağıda açıklanan ve daha kolay bir yol olan nüfus müdürlüğüne başvurarak soyadının düzeltilmesinin mümkün olmadığı hallerde başvurulması gereken mecburi yoldur. Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Şifre aldıktan sonra T.C kimlik ve şifrenizle birlikte e devlet uygulamasına giriş yaparak soyadı değişikliği gibi işlemlerinizi buradan daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E-devlet vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.
Aile mahkemesinde açılacak olan dava sonucunda velayeti annede olan çocuk annesinin soyadını alabilir.
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.
E-DEVLET İSİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜCRETLİ Mİ? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hizmetleri ile e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen isim değişikliği e-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilmektedir.
14- Kişisel Bilgilerimde Değişiklik Olduğunda Sürücü Belgemi Değiştirmeli miyim? Ad, soyadı gibi kişisel bilgiler de değişiklik olması halinde değerli kâğıt ve vakıf payı bedelleri yatırılarak sürücü belgesi yenilenmelidir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
E-devlet soyadı değişikliği uygulaması üzerinden yapılabilecek tek başvuru, soyadının düzeltilmesine ilişkin başvurudur. Yalnızca kimlik belgesinde yer alan soyad ile aile kütüğünde yer alan soyad bilgisi farklı olan kişiler, bu yanlışlığın düzeltilmesine ilişkin başvuru yapabilmektedir.
İşte, mahkemesiz isim değiştirme başvuru ekranı... İçişleri Bakanlığı, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından, isim ve soyad değişikliği başvuruları hakkındaki araştırmalar hız kazandı.
18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Anne veya baba, çocuğunun ismini değiştirme talebiyle haklı bir sebebin varlığı halinde isim değiştirme davası açabilecektir.
İsim Değişikliği Davası Yargıtay Kararları
Mahkeme tarafından davacının talebi daha önce de isim değişikliği talebinde bulunması sebebiyle reddetmiştir. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 36.Madde de yer alan gerekçeler neticesinde davacı ancak 1 kere isim değişikliği talebinde bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri